Politika

GRADONAČELNIK: ‘Imamo više prometnih nezgoda, a u njima posebno sudjeluju Uber vozila’

Prometna ilustracija

Liberalizacija autotaksi tržišta nije nam donijela ništa dobro, od gužvi na cestama do povećanja broja prometnih nesreća – rekao je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća dodavši kako u tim prometnim nezgodama uglavnom sudjeluju Uber vozila. Tako je iznio podatak da je tijekom srpnja i kolovoza na području od Debelog brijega do Stona zabilježeno 10 prometnih nezgoda dnevno, a tek čeka podatak o tome koliko je u tim prometnim nesrećama sudjelovalo taksi, odnosno Uber vozila.

Sve to rekao je odgovarajući na pitanje Vida Bogdanovića kojega je zanimalo može li Grad Dubrovnik unijeti red u anarhiju koja je nastala.

-Nikad se nisam osjetio bespomoćan osim u ovom slučaju. Svjesni smo da nam liberalizacija nije donijela ništa dobro. Imate 1200 taksi vozila, neki rade za Uber, neki su sami, neki ovako, neki onako. Rezultat toga je 100 tisuća putnika manje za Libertas, više od pola milijuna kuna je uprihodovano manje jer je taksi dostupan, a cijene nisu postale povoljnije. Ništa dobro nam to nije donijelo. Po meni je ključ revidiranje zakona koji je omogućio tzv. prilagodbu do kraja godine – rekao je gradonačelnik, dodavši kako je ovo katastrofa koju će biti teško riješiti.

Svi svjetski mediji u superlativima pišu o Dubrovniku koji je počeo upravljati svojim turizmom – rekao je gradonačelnik Mato Franković, dodavši kako u ovoj sezoni nije bilo zagušenja na vratima od Pila, kao ni na Buži i na Pločama pa i na samom Stradunu.

No, imamo zato prometne gužve, o čemu je gradonačelnika pitao Jadran Barač (SDP). Njega je, naime, zanimalo kad će se ponuditi konkretna prometna rješenja.

-Respect the city je dugoročan projekt, a ove godine uveli smo i neke kratkoročne mjere. Nijedan jedini put ove sezone nije došlo do zagušenja na Pilama, na Buži i na Pločama pa ni na samom Stradunu, a imali smo povećanja brojki što znači da je projekt započeo uspješno, ali nije gotov. Uhvatili smo se ukoštac s provođenjem mjera održivog turizma, i svjetski mediji redom u superlativima pričaju o nama kao o održivoj destinaciji, kao o gadu koji je započeo upravljati svojim turizmom i žao mi je da to niste vidjeli – rekao je Franković Baraču.

Drugo Baračevo pitanje odnosilo se na broj zaposlenih u Gradskoj upravi.

-Govorili ste da je gradska uprava preglomazna i preskupa te nedovoljno učinkovita. Najavljivali ste racionalizaciju, a o tome nema ništa u vašem izvješću. Koliki je ukupan broj zaposlenih danas, a koliko ih je bilo 9. lipnja 2017. – pitao je Barač.

-Govorio sam to, a i danas tvrdim da je to bila istina. Sigurno da je preglomazna kad osam godina ništa ne radite – rekao je Franković dodavši kako je preglomazna do trenutka dok se sve ne zahukta i dok netko taj stroj ne pokrene.

-Samo u ovoj godini iz EU fondova smo povukli 58 milijuna kuna – hvalio se Franković, dodavši kako se brojke ne kriju te kako će ih vijećniku dati, pa čak i HDZ-ovce.

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist