AktualnoGrad

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ Projektom ‘Aglomeracija Dubrovnik’ grad će dobiti standard kojeg odavno zaslužuje

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ Projektom ‘Aglomeracija Dubrovnik’ grad će dobiti standard kojeg odavno zaslužuje

Pred Gradom Dubrovnikom veliki je i strateški najvažniji projekt ‘Aglomeracije Dubrovnik’. Riječ je, među ostalim, o izgradnji nedostajuće ili obnovi postojeće vodoopskrbne mreže i mreže javne odvodnje na području Grada, a njegova je procijenjena vrijednost 650 milijuna kuna. Razgovarali smo s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem koji je pojasnio detalje ovog važnog projekta, ali i izdvojio konkretne probleme koji će aglomeracijom biti riješeni.

Kada se razmišlja o aglomeraciji prva je asocijacija redovito ona geografska. Što podrazumijeva pojam aglomeracije u okviru gradskog projekta ‘Aglomeracija Dubrovnik’?

Aglomeracija podrazumijeva izgradnju nedostajuće ili obnovu postojeće kanalizacijske i vodovodne mreže na području Grada Dubrovnika. Definirano je područje od Orašca preko cijelog Grada. Uvjet za dobivanje zelenog svjetla Europske unije za aglomeraciju rješavanje je imovinsko-pravnih odnosa te posjedovanje lokacijskih dozvola za sve potrebne dijelove projekta. Ono što iz aglomeracije kao najvrjednijeg gradskog projekta možemo izdvojiti svakako je pročistač fekalne odvodnje na Petki.

Prilikom javne rasprave u vijećnici naglašeno je kako je upravo ovaj projekt jedan od najvažnijih strateških dokumenata Grada Dubrovnika. U čemu se sve ogleda njegova važnost?

Prema procjenama, projekt aglomeracije vrijedit će 650 milijuna kuna. Jasno je da je to strateški projekt Grada Dubrovnika jer ćemo njome dobiti ono što nemamo. Činjenica je da danas 70 posto kanalizacijske mreže nije adekvatno riješeno, kao ni 20 posto vodovodne mreže. Cilj nam je sve to riješiti zahvaljujući europskim sredstvima. Nažalost, projekt aglomeracije zatekli smo u jako niskoj fazi. Više puta su produživani rokovi, međutim, sama izrađenost projektne dokumentacije bila je na nekih 15 posto. Trebalo je riješiti pitanje odlaganja mulja s pročistača Petka. Jedino nam nedostaje upravo lokacijska dozvola za rješavanje mulja. Međutim, dobili smo lokacijsku dozvolu za pristupnu cestu na Pobrežju gdje ćemo ga odlagati. Krenuli smo i u proces ishođenja građevinske dozvole za tu pristupnu cestu. Studiju utjecaja na okoliš za pročistač na Petki nedavno smo završili. Vjerujem da idemo u dobrom smjeru.

U kojoj je fazi trenutno ‘Aglomeracija Dubrovnik’?

Došli smo do 99,9 posto završenosti projekta, ostale su nijanse koje će biti gotove u idućih mjesec dana. Iznimno nam je važno što je aglomeraciji Vlada na sjednici u Dubrovniku dala podršku. Neće sve aglomeracije u Republici Hrvatskoj dobiti europska sredstva, a sada imamo garanciju da ćemo u konačnici ta sredstva i dobiti.

Što će se sve u sklopu aglomeracije napraviti i koje će probleme ona riješiti?

Jednom kada aglomeracija bude gotova, možemo očekivati čvrstu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, pitku vodu i kanalizacijsku mrežu do svake obiteljske kuće kao i riješen sustav pročišćavanja otpadnih voda na Petki. Bit će to moderni novi sustav i nećemo se više morati brinuti hoće li u sezoni doći do pucanja fekalnog sustava pa izlijevanja u more. Ovo je standard koji je u Gradu davno trebao postojati. Vjerujem da ćemo ga ovim projektom ostvariti. Kroz projekt aglomeracije obuhvaćen je i pročistač vode, a vidjet ćemo kako ćemo ga uspjeti isfinancirati s obzirom da je imao niz repova. Pročistač vode i onaj na Petki dva su glavna uređaja aglomeracije, a postoji i niz malih uređaja, precrpnih stanica koje su isključivo vezane uz funkcioniranje kanalizacijske mreže. Pročistač fekalne odvodnje na Petki planira se u iznosu od preko 100 milijuna kuna. S obzirom da cijela aglomeracija iznosi oko 650 milijuna kuna, vidi se kolika je njegova važnost i vrijednost. Ovoj gradskoj upravi on je prioritet i potrebno ga je što prije izraditi.

Mogu li Dubrovčani očekivati da će kada krenu radovi na aglomeraciji Grad postati veliko gradilište?

Koja je poruka Grada u tom slučaju? Sigurno da će Grad biti jedno veliko gradilište. Zamolit ću sve sugrađane još jednom za strpljenje jer kada se nešto radi mora se kopati, biti gužve, nervoze, to je sasvim normalno. S druge strane kvaliteta radova mora biti na visokoj razini. Ugovorima, penalima i jasnim te striktnim odredbama odredit ćemo na koji način gradilišta trebaju funkcionirati i do kad radovi moraju biti izvedeni. Najveći nam je problem kada se radovi odulje. Kako se to ne bi više događalo, postrožit ćemo ugovorne odnose s izvođačima. U konačnici, radi se i o europskim sredstvima te su rokovi trošenja sredstava iznimno važni.

Koliko će dugo trajati radovi te u kojim će se sve fazama izvoditi?

Projekt aglomeracije trajat će sigurno pet do šest godina. Projekt vrijedan 650 milijuna kuna nije ni lako izgraditi. Sada je najvažnije dobiti zeleno svjetlo Europske unije i ući u provođenje projekta. Ovo ljeto već započinjemo s važnim prvim korakom, a onda će to ići samo od sebe. Važno je naglasiti da s projektom aglomeracije započinjemo već ovo ljeto. Prva faza jest izgradnja kanalizacijske mreže te poboljšanje vodoopskrbne mreže Orašca i Mokošice. Također, treba naglasiti i da je cijeli proces javne nabave u ovome projektu kompliciraniji od onih za ostale projekte jer je potrebno više provjera. Prvo se raspisuje prethodno savjetovanje putem kojeg se prikupljaju primjedbe potencijalnih ponuditelja na tender dokumentaciju. Potom je potrebno proći kroz kontrolno tijelo PT2 Hrvatskih voda koje razmatra cijeli proces javne nabave te utvrđuje postoje li kakvi nedostatci, a zatim slijedi i prolazak kroz kontrolno tijelo PT1 Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Na samom kraju kompletan proces pregledava agencija SAFU koja potom Vodovodu vraća potrebnu dokumentaciju te se provodi javno savjetovanje na osnovu kojeg se ide u proces javne nabave. Vjerujem da ćemo proces javne nabave započeti do ljeta ove godine i da ćemo onda u rujnu ili listopadu započeti s izgradnjom prve kanalizacijske mreže od Orašca do Mokošice procijenjene vrijednosti oko 60 milijuna kuna.

U kakvoj su vezi Tehničko-tehnološki blok na Osojniku i ‘Aglomeracija Dubrovnik’?

Sam pročistač fekalnih voda na Petki ne može funkcionirati bez postrojenja za sušenje mulja. Upravo ono se planira u TT Osojnik gdje se nakon sušenja mulj treba trajno zbrinuti koristeći postupak kompostiranja ili sl. Nije riječ o ni o čemu štetnom ili škodljivom niti će se osjetiti neugodni mirisi. To je važno objasniti da ne ispadne da smo tamo stavili nešto što će smanjiti kvalitetu života. To će biti sasvim normalan objekt koji ničim neće izazvati odioznost. Jedna od opcija je mogućnost korištenja obrađenog mulja za sanaciju Grabovice. Taj smo proces započeli, raspisali smo javnu nabavu za prvu fazu, a uskoro će se izabrati i najpovoljniji ponuditelj. To nam je iznimno važno. Očekujemo i da će Županija riješiti pitanje Centra za gospodarenje otpadom jer Grabovica neće vječno moći biti otvorena. Pred nama je jako kratko razdoblje od godine i pol do dvije godine u kojem ćemo taj proces sanacije završiti, a onda se tamo više neće moći odlagati.

Hoće li aglomeracija predviđati i buduće sadržaje, tj. uzima li se prilikom njezine provedbe u obzir i budući razvoj Grada ili je riječ samo o rješavanju postojećeg stanja?

Kada dovedemo vodoopskrbni i kanalizacijski sustav do Orašca sigurno će se moći proširivati postojeća mreža kako se i Grad bude širio. Međutim, ovaj projekt aglomeracije obuhvaća samo sadašnje stanje.

Jesu li Elafiti obuhvaćeni ovim projektom?

Nisu, ali smo ih, svjesni toga, prijavili na druge EU fondove. Riječ je o projektu kanalizacijskog sustava Šipan te uskoro očekujemo informaciju o tome hoćemo li dobiti navedena sredstva, a s Hrvatskim vodama razgovaramo o modelu sufinanciranja kanalizacijskog sustava Lopuda. Cilj nam je do kraja mandata započeti sa što više procesa izgradnje kanalizacijske mreže. Prioriteti su i Elafiti, a vidjet ćemo što ostaloga još stignemo u naredne dvije godine mandata.

Iz tiskanog izdanja duLista od 13. ožujka 2019.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist