Natrag
20.2.2019 00:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Građevina izgubila 30 tisuća radnih mjesta

26.7.2012 @ 16:27 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Gubitak od čak 30 tisuća radnih mjesta u zadnje četiri godine zabilježilo je graditeljstvo u Hrvatskoj, a samo u ovoj 2012. godini izgubljeno je 5 tisuća radnih mjesta.

Sve to navodi u priopćenju Sindikat graditeljstva Hrvatske povodom sutrašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na čijem će dnevnom redu biti i aktualno stanje u graditeljstvu. Zabrinjavajuće se što se trend otkaza u ovoj nekad jakoj djelatnosti ne zaustavlja.

Sve to, smatraju u Sindikatu, zahtijeva trenutne reakcije i akcije, jer je svakim danom sve veći broj poslodavaca koji kolektivno otpuštaju radnike, ne isplaćuju radnicima plaću na vrijeme te koji su nelikvidni, insolventni, s računima u blokadi, a broj zahtjeva za pokretanje stečajeva je u porastu.

S druge stranke, ističu kako su sve najave Vlade o tome kako će se započeti s izvođenjem radova najkasnije u lipnju 2012. godine ostala tek pusta obećanja.

Sindikat graditeljstva Hrvatske pozdravlja sve dosadašnje Vladine mjere za uvođenjem reda i sigurnosti u poslovanje, i čime se osigurava socijalnu sigurnost radnika. Međutim, upozoravaju kako je potrebno realno nominiranje projekata čijim izvođenjem se može započeti odmah, odnosno u četvrtom kvartalu te uvođenje striktnog poštivanja Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i nadzor nad njegovom primjenom kroz Zakon o javnoj nabavi.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana