Aktualno

Građanske udruge tužile Ministarstvo

Građanske udruge tužile Ministarstvo

Zelena akcija, Srđ je naš i UHA tužili su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Rješenja o prihvatljivosti  Zahvata za okoliš za golf resort na Srđu u Dubrovniku.

Tim povodom održali su konferenciju za medije u 12 sati, ispred Upravnog suda u Splitu, nakon čega su Upravnom sudu predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
 
– Golf resort na platou Srđa u Dubrovniku je izuzetno veliki zahvat u prostoru, koji se prostire na čak 330 ha od koji su 47,93 ha namjenjeni izgradnji vila i apartmana, uglavnom namjenjenih za nekretninski biznis. Procjena utjecaja takvog zahvata na grad Dubrovnik, u urbanističkom smislu, nije kvalitetno napravljena.  Pri procjeni utjecaja na okoliš uopće nisu vrednovani programski parametri plana. Naime, raspravljani prijedlog UPU-a, za planom višeg reda definiranih 1200 ležajeva, nudi izgrađenu bruto površinu višestruko veću od bilo kojeg prostornog standarda, prosječno čak 160m po jednom ležaju u vilama. Kako ne postoje daljnja ograničenja pri etažiranju i parcelaciji ovog prostora, nekretninski će biznis ovaj planirani volumen zasigurno napučiti i do četiri puta većim stambenim kapacitetom. Tako se, razumljivo, srozava kvalitet lokacije, opterećuje sve dubrovačke infrastrukturne sustave, a sve bez ikakve refleksije u provedenoj ocjeni utjecaja na okoliš. Također, ovaj je slučaj paradigmatski za sve buduće projekte u posebno osjetljivom jadranskom području te nam je posebno važno da u njemu, svim mogućim sredstvima, postavimo primjerene standarde i spriječimo daljnje zagađenje izgradnjom- izjavio je  Hrvoje Hrabak iz UHA-e.
 
–  Zbog nekvalitetne ocjene Studije utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu, odlučili smo tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, i pobijati ovo rješenje sudskim putem.  U studiji se tendecionzno manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz procjene utjecaja izbačena turistička naselja Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu,  pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj preko 400 apartmana, smatramo neprihvatljivim trgovanjem zdravljem građana. Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, pokušava se izgraditi 27,9 ha sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, dakle u rekreacijskoj zoni, iako se na takvim područjima po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo prateći objekti za potrebe rekracijske namjene – izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.
 
– Golf resort na Srđu je podvala, trojanski konj, kojim se žele prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora u gradu. Koristi za građane i grad nisu dokazane, a postoje mnogi skriveni troškovi za infrastrukturu. Veći dio područja je u vlasništvu građana i postavlja se pitanje njihovog prava odlučivanja. Iako su dubrovčani u zadnje vrijeme na žalost često morali dolaziti po pravdu u Split, sljedeću nedjelju 28. travnja, imamo priliku na referendumu uzeti sudbinu u svoje ruke. Stoga pozivam sve građane i građanke Dubrovnika da izađu u nedjelju 28. travnja na referendum o projektu apartmanizacije  Srđa i glasaju protiv predviđenog urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ! – još je jednom pozvao Marko Ercegović iz inicijative Srđ je naš.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist