Politika

“Građani moraju odlučivati o životu u Gradu”

Ulaskom u gradsku vijećnicu želimo prostor otvoriti građanima, kako bi oni mogli sami donositi pravila za budući život Grada – kazao je nositelj kandidacijske liste grupe birača 'Srđ je Grad' Igor Miošić na današnjem predstavljanju liste za Gradsko vijeće.

– Lista nosi moje ime, ali mi smo joj odlučili namijeniti ime 'Srđ je Grad'. Ubuduće, bili bismo zahvalni, a i učinit ćete veliku stvar, ako listu ne budete nazivali mojim imenom već imenom koje smo joj nadijenuli – dodao je Miošić, dodavši kako lista nije okupljena oko njega, već oko ideje očuvanja javnog prostora i općeg dobra, koja je dosad od strane vlasti u gradu Dubrovniku bila zanemarivana.

– Ova građanska lista baštini dugogodišnje iskustvo borbe za javno dobro, građanska prava i slobode. Godinama smo svjedoci političkog djelovanja lokalnih predstavnika vlasti u korist pojedinačnih interesa, a na štetu građana, sustavnoga izigravanja volje građana i smišljenog sprječavanja uključivanja građana u procese odlučivanja – istaknuo je Miošić.

Dodao je kako su kao građani pojedinci i članovi udruga nastojali 'primorati predstavnike vlasti na ponašanje sukladno zakonom propisanim ulogama', a u posljednjih deset godina apelirali su na gradske vijećnike i institucije da poslušaju njihove zahtjeve.

– Na sve su se naše zahtjeve, ne samo oglušili, već su aktivno radili na izigravanju volje građana i netransparentnosti rada gradske uprave – kazao je Miošić.

– Želimo se odgovorno ponašati prema sugrađanima. Ne nudimo gotova rješenja, jer ih za osjetljivi organizam kakav je Dubrovnik nema. Ako želimo kvalitetna rješenja, ona trebaju biti rezultat procesa u koje su uključeni najšira stručna i civilna javnost – kazala je druga s liste Mariela Marković.

– Za mnoge goruće probleme Dubrovnika nastojali smo otvoriti kvalitetnu raspravu i u nju uključiti neovisne stručnjake i građanstvo koje je najdirektnije zainteresirano za njihovo kvalitetno i dugoročno rješavanje. Politika je sve to ignorirala. Preostaje nam kroz rad u Gradskom vijeću otvoriti prostor odlučivanja struci i životno zainteresiranom građanstvu. Želimo uspostaviti nove standarde političkog djelovanja, ispod kojih se u budućnosti više neće moći ići – dodala je Marković. 

– Ova građanska lista sastavljena je od ljudi različitih svjetonazora, povezanih potrebom za razvitkom održivog i suvremenoga grada. Nitko s ove građanske liste svoju karijeru nije gradio kroz političke stranke koje su se, u potpuno izvitoperenom i korumpiranom političkom sustavu, pretvorile u biroe za zapošljavanje nestručnih i nesposobnih prijatelja i rođaka – kazao je peti na listi Roberto Machiedo.

– Ova lista nema kandidata za gradonačelnika, što nije slučajno. Koncentriranje prevelikih ovlasti u rukama jednoga čovjeka u suprotnosti je s ustrojem ove liste i direktno je poticanje korupcije. To su stari Dubrovčani dobro znali. Vremena u kojima je jedan čovjek bio mjera svega trebaju ostati iza nas. Naš je grad, upravo zbog ostatka ovakvog načina razmišljanja, prestao biti sinonim za mjeru i sklad i prepušten je na milost i nemilost različitim pojedinačnim interesima nad kojima nema učinkovitih mehanizama kontrole – kazala je Mariela Marković. 

– Grad je mjesto susreta različitosti, gdje se te različitosti nadopunjavaju. Ta je harmonija moguća jedino ako građani imaju mogućnost donošenja pravila po kojima će se te različitosti miriti u Gradu. Proteklih godina ta su pravila nametana izvana, od strane gradskih vijećnika, a građani su sustavno eliminirani iz političkog života. Ulaskom u gradsku vijećnicu želimo prostor otvoriti građanima, kako bi oni mogli sami donositi pravila za budući život Grada. Stoga je jedan od slogana naše kampanje: Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima! – zaključio je Miošić.

Pročitajte još

EVO KOGA JE PLENKOVIĆ SVE SMIJENIO Nova ministrica poljoprivrede Pločanka Marija Vučković

Dulist

MARO KRISTIĆ ‘Građani su svjesni da je do prekida sjednice došlo zbog nedostatka hrabrosti vladajuće većine’

Dulist

PLENKOVIĆ STIŽE U DUBROVNIK U nedjelju će otvoriti pročistač u Komolcu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija