Politika

“Građani moraju odlučivati o životu u Gradu”

"Građani moraju odlučivati o životu u Gradu"

Ulaskom u gradsku vijećnicu želimo prostor otvoriti građanima, kako bi oni mogli sami donositi pravila za budući život Grada – kazao je nositelj kandidacijske liste grupe birača 'Srđ je Grad' Igor Miošić na današnjem predstavljanju liste za Gradsko vijeće.

– Lista nosi moje ime, ali mi smo joj odlučili namijeniti ime 'Srđ je Grad'. Ubuduće, bili bismo zahvalni, a i učinit ćete veliku stvar, ako listu ne budete nazivali mojim imenom već imenom koje smo joj nadijenuli – dodao je Miošić, dodavši kako lista nije okupljena oko njega, već oko ideje očuvanja javnog prostora i općeg dobra, koja je dosad od strane vlasti u gradu Dubrovniku bila zanemarivana.

– Ova građanska lista baštini dugogodišnje iskustvo borbe za javno dobro, građanska prava i slobode. Godinama smo svjedoci političkog djelovanja lokalnih predstavnika vlasti u korist pojedinačnih interesa, a na štetu građana, sustavnoga izigravanja volje građana i smišljenog sprječavanja uključivanja građana u procese odlučivanja – istaknuo je Miošić.

Dodao je kako su kao građani pojedinci i članovi udruga nastojali 'primorati predstavnike vlasti na ponašanje sukladno zakonom propisanim ulogama', a u posljednjih deset godina apelirali su na gradske vijećnike i institucije da poslušaju njihove zahtjeve.

– Na sve su se naše zahtjeve, ne samo oglušili, već su aktivno radili na izigravanju volje građana i netransparentnosti rada gradske uprave – kazao je Miošić.

– Želimo se odgovorno ponašati prema sugrađanima. Ne nudimo gotova rješenja, jer ih za osjetljivi organizam kakav je Dubrovnik nema. Ako želimo kvalitetna rješenja, ona trebaju biti rezultat procesa u koje su uključeni najšira stručna i civilna javnost – kazala je druga s liste Mariela Marković.

– Za mnoge goruće probleme Dubrovnika nastojali smo otvoriti kvalitetnu raspravu i u nju uključiti neovisne stručnjake i građanstvo koje je najdirektnije zainteresirano za njihovo kvalitetno i dugoročno rješavanje. Politika je sve to ignorirala. Preostaje nam kroz rad u Gradskom vijeću otvoriti prostor odlučivanja struci i životno zainteresiranom građanstvu. Želimo uspostaviti nove standarde političkog djelovanja, ispod kojih se u budućnosti više neće moći ići – dodala je Marković. 

– Ova građanska lista sastavljena je od ljudi različitih svjetonazora, povezanih potrebom za razvitkom održivog i suvremenoga grada. Nitko s ove građanske liste svoju karijeru nije gradio kroz političke stranke koje su se, u potpuno izvitoperenom i korumpiranom političkom sustavu, pretvorile u biroe za zapošljavanje nestručnih i nesposobnih prijatelja i rođaka – kazao je peti na listi Roberto Machiedo.

– Ova lista nema kandidata za gradonačelnika, što nije slučajno. Koncentriranje prevelikih ovlasti u rukama jednoga čovjeka u suprotnosti je s ustrojem ove liste i direktno je poticanje korupcije. To su stari Dubrovčani dobro znali. Vremena u kojima je jedan čovjek bio mjera svega trebaju ostati iza nas. Naš je grad, upravo zbog ostatka ovakvog načina razmišljanja, prestao biti sinonim za mjeru i sklad i prepušten je na milost i nemilost različitim pojedinačnim interesima nad kojima nema učinkovitih mehanizama kontrole – kazala je Mariela Marković. 

– Grad je mjesto susreta različitosti, gdje se te različitosti nadopunjavaju. Ta je harmonija moguća jedino ako građani imaju mogućnost donošenja pravila po kojima će se te različitosti miriti u Gradu. Proteklih godina ta su pravila nametana izvana, od strane gradskih vijećnika, a građani su sustavno eliminirani iz političkog života. Ulaskom u gradsku vijećnicu želimo prostor otvoriti građanima, kako bi oni mogli sami donositi pravila za budući život Grada. Stoga je jedan od slogana naše kampanje: Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima! – zaključio je Miošić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist