Aktualno

Građani grcaju u dugovima

Svakim danom sve je veći broj građana kojima su zbog dugova blokirani računi. Tako je zbog neizvršenih obveza za plaćanje 30. lipnja bilo blokirano čak 229.072 građana.

To je, izvijestila je FINA, za 2,3 posto više u odnosu na stanje krajem svibnja.
Njihov dug iz osnova iznosio je 14,83 milijardi kuna, 510 milijuna više u odnosu na prethodni mjesec.
Kad je riječ o poslovnim subjektima, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u lipnju 2012. iznosila je 43,95 milijardi kuna, što je za 604,5 milijuna kuna ili 1,4% manje nego u svibnju.

FINA dalje ističe kako su od ukupno 74.087 blokiranih poslovnih subjekata, nešto više od polovine pravne osobe (52,0%), s tim da se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 82,6%.

U odnosu na stanje krajem svibnja, broj nelikvidnih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi smanjen je za 5,1%, a iznos njihovih neizvršenih osnova za 28,1%.
U blokadi do 60 dana bilo je 2.220 pravnih osoba, što je za 5,8% manje nego u svibnju. Iznos njihovih neizvršenih osnova manji je za 633,3 milijuna kuna ili 30,4%. Više od 75% poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 82,4% iznosa ukupnoga duga. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na svibanj, neznatno je veći, broj poslovnih subjekata za 1,5%, a iznos za 0,1%. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi više od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani 5 i više godina, njih je 36,5%.
 

Pročitajte još

OD 1. LIPNJA BiH otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Dulist

DVA PUTA TJEDNO Austrian Airlines od 21. lipnja leti na liniji Beč – Dubrovnik

Dulist

Carnival Breeze napustio grušku luku, krenuo prema Barceloni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija