Zanimljivosti

‘GRADA GLADAN’ DAD organizira razgovore na temu novog sustava planiranja Dubrovnika

Društvo arhitekata Dubrovnik od 22.06. do 29.06. od 18 do 20 sati u Florinom Domu (Šetalište kralja Zvonimira 46, Uvala Lapad) organizira razgovore sa svim zainteresiranim građanima i udrugama civilnog društva. Pozivaju se svi da im se pridruže i iznesu svoja iskustva, ideje i potrebe na temu javnog prostora.

Grad Dubrovnik kao prepoznata turistička destinacija prolazi kroz fenomene i problematike većih europskih gradova unatoč svojoj veličini i broju stanovnika. Društvo arhitekata Dubrovnik tu činjenicu prepoznaje kao polazište u kojem upravo građani postaju sukreatori kvalitetnijeg života na malom teritoriju. 40 000 ljudi oblikuje prostor za milijun.

Javni prostor, kao zajednički prostor kojeg ravnopravno dijelimo, čini mjesto susreta, razmjene mišljenja i zajedništva. Upravo zbog toga istinski se dijalog većeg broja aktera može dogoditi isključivo unutar adekvatnog javnog prostora. U tom pogledu, javni prostor kao fizički entitet je esencijalan za razvoj javnog mijenja.

Kao gradotvorni element, ne samo u fizičkom smislu, već i kao mjesto u kojem se stvara i odražava identitet grada, javni prostor je arhiva naše kolektivne memorije, ali i mjesto različitih interesa, podložno promjenama, zauzimanju i gubitku. Privatni prostor potiskuje javni.

Budućnost javnog prostora trenutno je nepoznata. Postojeće prostorno-planerske metode nerijetko su uvjetovane političkim inicijativama te isključuju aktivnije sudjelovanje krajnjeg korisnika. Kao takve, teško će udovoljiti nadolazećim kritičnim promjenama. Potencijal stoga leži u aktivnijoj komunikaciji između građana, struke i javne uprave.

Više informacija pronađite na mrežnim stranicama Društva arhitekata Dubrovnik (http://www.d-a-d.hr/), te na društvenim mrežama platforme Grada gladan (https://www.facebook.com/gradagladan/ i https://www.youtube.com/channel/UC_y0oNIkA6K4QKfQNrrTFZQ ), a možete nas kontaktirati i na e-mail adresu gradagladan@gmail.com.

Projekt se ostvaruje uz potporu i sufinanciranje Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

NA PAPINU INICIJATIVU Danas se prvi put slavi nedjelja Božje riječi

Dulist

LIJEPO IH JE VIDJETI Rukometna ‘groznica’ na Stradunu

Dulist.hr

Sudionici Feste grličali se u crkvi Parca prije početka manifestacije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija