Aktualno

Grad ŽUC-u: Sjećate se 2008. godine?

Grad ŽUC-u: Sjećate se 2008. godine?

Na jučerašnje navode ravnatelja Županijske uprave za ceste Nikša Konjevoda koji je ustvrdio kako će nakon stupanja na snagu Odluke o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste Grad Dubrovnik preuzeti pod svoju nadležnost 52 kilometra cesta te da će za njihovo održavanje od ŽUC-a godišnje dobivati oko 3 milijuna kuna, oglasio se Grad Dubrovnik.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Doista je logično da bi se namjenski prihodi ostvareni sukladno Zakonu o cestama pri registraciji motornih vozila i na druge načine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trebali prebaciti Gradu Dubrovniku razmjerno duljini cesta koje smo dužni održavati, ali u ovom trenutku nemamo nikakvih garancija da će tako i biti. Iz Županijske uprave za ceste navodi se iznos od 3 milijuna kuna, iako on do danas nije ugovoren, već je izračunat kao omjer duljine cesta koje su postale gradske i ukupno prikupljene naknade za održavanje cesta.

U skladu s time, ulaganje od 5,5 milijuna kuna u prethodne dvije godine na području Grada Dubrovnika bila je obveza Županijske uprave za ceste, a prema sada istaknutom modelu umnoška to ulaganje je manje od onog koje su za tu namjenu ŽUC-u povjerili vlasnici vozila s područja Grada Dubrovnika.

Također, podsjećamo javnost da su 2008. pod nadležnost Grada Dubrovnika razvrstane Ulica Pera Bakića, Put Iva Vojnovića, Ulica Iva Dulčića i Vukovarska ulica, a da tu dodjelu obveze održavanja nije pratila nova raspodjela sredstava te su prihodi ostvareni naknadama za održavanje ostali Županijskoj upravi za ceste. Vrijedi dodati i to kako su ŽUC-u trebale tri godine za dostavu dokumentacije o semaforima na tada preuzetim cestama, iako ona predstavlja osnovu za integrirano upravljanje prometom te podizanje razine sigurnosti i protočnosti dubrovačkih ulica.

Budući da još nije dostavljena dokumentacija za ceste koje su po Odluci o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste, koja je na snagu stupila 27. travnja 2012., a Vladinim aktima nije definiran ili naložen prijenos sredstava iz ovih naknada, Grad Dubrovnik je izrazio bojazan ponavljanja situacije iz 2008. Kada se postigne dogovor i primjerenim aktom raspodjela sredstava učini službenom, Grad Dubrovnik će voditi projekte izgradnje i održavanja cesta lakše i jednostavnije nego što je to bilo do danas činjeno – preklapanjem ovlasti i sporom korespodencijom između gradskih i županijskih službi.

U međuvremenu, Grad Dubrovnik će, sukladno mogućnostima voditi brigu o sigurnosti i udobnosti prometovanja na svim cestama na području Grada koje su mu povjerene što nam neće predstavljati problem, obzirom da smo i dosad u više navrata podupirali i sufinancirali županijske i državne projekte koji su od interesa za građane – ističe se na internetskim stranicama Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist