Aktualno

Grad zbog ceste uništava ljetnikovac Bjelokosić

Grad zbog ceste uništava ljetnikovac Bjelokosić

Radovi na projektu rekonstrukcije i proširenja raskrižja na Ilijinoj glavici u izvedbi tvrtke PZC Split toliko su se 'zalaufali' da su odnijeli i prvu arhitektonsku 'žrtvu'.

Naime, dio zida ljetnikovca Bjelokosić na Ilijinoj Glavici betoniran je cijelom svojom visinom, a sudeći po položenim žičanim armaturama, postoji strah da će biti betoniran i cijelom dužinom. Pod zidom bi, prema projektu izgradnje, trebala prolaziti proširena cesta.

Uvidom u zemljišne knjige moguće je saznati kako ugroženi kompleks ljetnikovca Bjelokosić na adresi Privežna 1 ima svojstvo spomenika kulture te kao takav ne bi smio biti pod udarom teške mašinerije. Dakle, prema svemu sudeći, riječ je o još jednom slučaju devastacije nepokretnog kulturnog dobra.
 
Grujić i Šišić: Gdje su konzervatori?
 
Alida Andolšek, jedna od vlasnika, ističe kako je primjetila da se zid betonira, ali i kako nju niti ostale vlasnike o tome nitko nije obavijestio.

– Grad Dubrovnik je jedan dio zida nama davno otkupio za mali iznos, još kad je donesen stari projekt izgradnje. Ako grade po starom projektu kako tvrde, onda su trebali taj zid popraviti, a ne ga betonirati. Zvala sam Mladena Vlahušića, vlasnika građevinske tvrtke VIAM koja izvodi radove, međutim on mi je kazao kako su oni samo podizvođači. Također sam pokušala doći do gradonačelnika Vlahušića, ali bez uspjeha – ističe Andolšek.

Što o novom slučaju devastacije ljetnikovca kažu eminentni stručnjaci prof.dr.sc. Nada Grujić i prof.dr.sc. Bruno Šišić, te zašto Konzervatroski odjel još uvijek nije ništa poduzeo kako bi barem utvrdio o čemu je riječ možete više pročitati u novom broju tjednika duList koji se od jutros nalazi na kioscima.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist