Natrag
18.12.2018 22:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Grad stopirao vlastiti projekt

7.11.2011 @ 17:11 Andrea Falkoni Račić Aktualno / Grad

Podijelite:

Sve apsurde hrvatskog prostornog planiranja potvrdio je zamjenik gradonačelnika Niko Šalja konstatirajući kako je gradska uprava odbila izdati lokacijsku dozvolu na vlastiti projekt.

A isti su prije toga potvrdili s razine Ministarstva i Županije. Riječ je, naime, o odluci Gradskog vijeća kojom su na Osojniku izabrane dvije lokacije za privremeno odlaganje građevinskog otpada, budući da na području Dubrovnika odlaganje ovog otpada nije riješeno. Stoga se traži što hitniji sastanak s državnim tajnikom na kojem će se zajedno s predstavnicima Županije sagledati cijela situacija oko gospodarenja otpadom s naglaskom dakle na građevinski otpad.

Upravo je taj segment, rekao je Šalja, strahovito veliki problem na području grada gdje nemamo nijedno legalno odlagalište.
– Svojevremeno smo na Gradskom vijeću donijeli odluku od dvije lokacije koje bi služile kao privremena odlagališta. Nažalost na osnovu te odluke, koju su tada potvrdili i ministrica Dropulić i županijski Zavod za prostorno planiranje, nije bilo moguće izdati lokacijske dozvole. Kako je moguće da nakon što su sve instance potvrdile odluku Gradskog vijeća sad s tom odlukom ne možemo napraviti ništa, već je naš ured zahtjev za lokacijsku dozvolu za jednu od lokacija na Osojniku morao odbiti – pitao se Šalja, dodajući kako se stoga traži hitan sastanak s državnim tajnikom i Županijom kako bi se čim prije sagledali svi problemi i oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom, i oko pretovarnih stanica, i oko lokacije za građevinski otpad.

– Svi se skupa vrtimo u krug i ne možemo riješiti ništa. Odredili smo točno dvije lokacije koje su tada bile u skladu i s prostornim planom i Grada i Županije, sve je potvrdila i ministrica Dropulić, no kad su se napravili projekti, lokacijska dozvola odbijena od gradskog ureda. Jednostavno smo ponovno poljubili glavom zid i ne znamo što dalje – rekao je zamjenik Šalja, dodajući kako je nažalost jedna od realnosti, a koja se konstantno događa u prostornom planiranju, takva da kad se sve riješi na kraju se reče kako nešto nije u skladu s nekim prostornim planom.

A nepostojanje odlagališta građevinskog otpada dugogodišnji je dubrovački problem, čijim je nerješavanje stvoren niz divljih odlagališta, ponajviše na putu prema Osojniku.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana