Zanimljivosti

Grad: Stabla se sijeku zbog kanalizacije!

Grad: Stabla se sijeku zbog kanalizacije!

Nakon što su zabrinuti građani i eko aktivisti predvođeni Jadrankom Šimunović putem medija upozorili na sječu stabala diljem grada, reagirao je i sam Grad Dubrovnik.

– Na površini kod Crkve sv. Križa u Gružu primjenjuje se arhitektonsko rješenje kojeg je izabrala stručna komisija sastavljena od relevantnih krajobraznih arhitekata. To rješenje predviđa postavljanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. u prirodni zeleni ambijent gotovo identičan prijašnjem stanju, pa će stabla ostati netaknuta. Štoviše, rješenje predviđa sadnju još jedne palme na platou, a u drugoj fazi još šest na prostoru ispred klaustra crkve sv. Križa (maketa odabranog rješenja je priložena).

Na Batali se sukladno nalazima stručnjaka iz Vrtlara uklanjaju nezdrava stabla i djelovi stabala koji prijete urušavanjem na pješačke i kolničke koridore. Vrednujemo značaj svakog stabla, ali ugroženost života i zdravlja ljudi i djece koja prolaze ulicom od Batale, u neposrednoj blizini OŠ Lapad ovdje nam je ipak prioritet – navode iz gradske uprave, te nastavljaju:

– Najveći doprinos stanju ekološke situacije u gradu je izgradnja novih kanalizacijskih sustava (Sustjepan, Nika i Meda Pucića, Batala, Gruž, Solitudo) pa nam je žao što neki građani ne vide vrijednost takvih ulaganja.

Nažalost, ponekad su se u prošlosti borovi sadili poviše kanalizacijskih cijevi pa ih je danas nemoguće zamijeniti bez da se borovi uklone. Također, takva sadnja borova rezultirala je nerijetko puknućima tih istih cijevi uslijed rasta korijenja. Tijekom radova u Gružu nađene su mnoge ilegalne i nepoznate improvizirane kanalizacijske cijevi čije je uklanjanje zasigurno od interesa za zdravlje ljudi, ali i za floru i faunu, ali se tehnički, do tih cijevi moralo doći sječom korijenja dvaju borova – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist