Natrag
16.2.2019 14:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Grad radi u suprotnosti sa zakonom!

8.8.2012 @ 17:23 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ministarstvo uprave, odjel za inspekciju lokalne i područne samouprave Upravne inspekcije, krajem siječnja zatražilo je od Grada Dubrovnika žurno usklađivanje Odluke o autotaksi prijevozu i cestovnom prometu sa Zakonom o obrtu i drugim zakonima.

To rješenje rezultat je predstavke četvorice dubrovačkih taksista Srećka Zvone, Tomislava Kalinića, Maria Maslaća i Tonia Stankovića koji prošle godine nisu dobili koncesiju za taksiranje,  jer nisu stalno bili zaposleni u svojim obrtima, već im je „taksiranje“ dodatni posao.

Neusklađenost pojedinih odredbi Odluke o autotaksi prijevozu sa Zakonom o obrtu potvrdilo je još 26. rujna 2011. i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Prema pojašnjenju, Odluka o autotaksi prijevozu koju je donijelo Gradsko Vijeće, a koja propisuje da se dozvola izdaje na ime i prezime osobe vozača autotaksi vozila koji je u stalnom radnom odnosu u vlastitom obrtu ili trgovačkom društvu, u suprotnosti je sa Zakonom o obrtu te propisima iz oblasti rada.

No, iako je siječanj bio davno, te iako je služba GV-a Grada Dubrovnika zaprimila dopis Upravne inspekcije, Odluka o autotaksi prijevozu još uvijek nije usklađena sa zakonima. S obzirom na navedeno četvorica taksista uputila su prijedlog Ustavnom sudu RH za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti te Odluke. Iako se pročelnik Milan Perić u javnosti pravda kako „nije pošteno da koncesiju dobije netko tko je zaposlen u nekoj drugoj tvrtki, a ne onaj tko je na Zavodu za zapošljavanje“, ovdje se ne radi o tome, kažu taksisti, već o poštivanju zakona RH.

Što o svemu kažu taksisti, a što predsjednica GV Grada Dubrovnika Olga Muratti i pročelnik Milan Perić, možete pročitati u ovom broju duLista. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana