Grad

GRAD PROVODI ZAKON, GRAĐANI NEGODUJU Nakon Ploča, tko je sljedeći?

GRAD PROVODI ZAKON, GRAĐANI NEGODUJU Nakon Ploča, tko je sljedeći?

Grad Dubrovnik je prometnu signalizaciju u Ulici Petra Krešimira IV, a nakon uređenja kolnika, iscrtao prema važećem stanju prije asfaltiranja i važno je istaknuti da nije bilo nikakvih ‘korekcija’. Ono što se promijenilo jest samo to što je prometno redarstvo počelo sankcionirati kršenje prometnih pravila odnosno kažnjavati nepropisno parkiranje – objasnili su iz Grada Dubrovnika za DuList novonastalu situaciju, koja je uzbunila stanovnike Ulice Petra Krešimira IV. na Pločama.

Za brisače im je, podsjetimo, sredinom travnja ‘zakačena’ obavijest gradskog Prometnog redarstva u kojoj im je objašnjeno da su njihova osobna vozila, parkirana ispred garaža (većinom u njihovom vlasništvu), parkirana suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vlasnici vozila zamoljeni su tako da svoja vozila uklone, odnosno da ih više ne parkiraju ‘tako da ometaju ili ugrožavaju sigurnost ostalih sudionika u prometu’, a ukoliko se ogluše počinit će prekršaj te biti kažnjeni s 300 kuna globe.

‘Prvobitno stanje’
Bunt naših sugrađana rezultirao je sastankom s gradonačelnikom, kako bi se pronašlo najpovoljnije rješenje. Tražili su ‘povratak u prvobitno stanje’, ali im je objašnjeno da to jest prvobitno stanje, što je potkrijepljeno i snimcima s Google Mapsa. Uz to, nije udovoljeno ni molbi da ne plate kazne. Smatrajući kako se drukčijim (uzdužnim) iscrtavanjem izgubio veći broj parkirnih mjesta u ulici gdje ih ionako nije bilo dovoljno građani su zatražili iscrtavanje ‘riblje kosti’, na što im je stigao odgovor ‘možda, vidjet ćemo’, ali i ‘gdje ste bili kad se širio pločnik s druge strane ulice’. Na kraju je dogovoren novi sastanak, gdje bi gradske službe trebale predložiti ‘alternativna’ rješenja.
Inače, udruga Sigurnost u prometu u ovom slučaju spornim smatra provedbu zakona kad je vlasnik garaže ujedno i vlasnik vozila parkiranog ispred garaže. Smatraju da su stoga nalozi za premještajem vozila ‘površni i nezakoniti, bez ispunjenja zakonskih uvjeta’.

Iz Grada Dubrovnika najavili su pak kako će kažnjavanje nepropisnog parkiranja ‘nastaviti provoditi i drugdje’.

-Ova gradska uprava inzistirat će na pridržavanju pravila i osiguravanju urednog funkcioniranja prometa. Ustupci građanima mogući su samo unutar zakonskih okvira – ističu iz Grada Dubrovnika.

A to ‘drugdje’ lako može biti Lapad, Gruž, Montovjerna ili bilo koji drugi dio grada. Naime, jedan đir bio je dovoljan za primjetiti kako, kao prvo – malo Dubrovčana garaže uopće koristi u tu svrhu, a kao drugo – oni koji ih koriste kao garaže u velikom broju slučajeva drže (neko) vozilo ispred njih. Na potezu je gradska uprava…

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist