Kultura

‘GRAD PO ZIMI’ U BETULI PO MJERI Dubravka Lošić predstavila ‘Ružičnjak’

‘GRAD PO ZIMI’ U BETULI PO MJERI Dubravka Lošić predstavila ‘Ružičnjak’

Po svemu poseban program ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’ u okupljalištu domaće čeljadi ‘Fontani’ nastavljen je jutros, točno u 10 sati i 3 minute, otvaranjem izložbe slike ‘Ružičnjak’ dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić.

Nažalost, zbog bolesti je i ovom prilikom bio spriječen Tomislav Šuljak – Dunda Pero, ali je zato i ovog puta njegovu ‘leteru Kati’ pročitala Kaća Carević. Također, Boris Njavro pročitao je tekst Marite Sveštarov Šimac o djelu Dubravke Lošić.

– Dubravka Lošić učinila nam je veliku čast da bude dio ove priče, jer je sve umjeteonstvo u povijesti dubrovačke kulture krenulo je iz betula. Danas je Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, pa neka i ove ruže na neki način nakon 24 godine budu spomen na taj dan – izjavio je Njavro.

U programu je sudjelovao i dugogodišnji dubrovački novinar i književnik Mato Jerinić, koji je tom prigodom pročitao jedan svoj epigram, ali i dao svoj osvrt na djelo Dubravke Lošić.

-Dubravka Lošić prvu je skupnu izložbu imala 1983. godine na Dubrovačkom salonu u Umjetničkoj galeriji, a prvu samostalnu u knjižari Kvorum u Zagrebu. Od tada do danas imala je toliko izložbi da to ne bi stalo ni u libro. Ističe se specifičnim pristupom likovnim temama, po čemu je jedinstvena i odavno prepoznatljiva. Posebna je i po svom shvaćanju prostora koji je okružuje te kako od odbačenih materijala nastaju čudnovate ruže, kao što je slučaj na ovoj izložbi. Mislim da njene imaju čak i miris – istaknuo je Jerinić.

Podsjetimo, dosad su se u betuli Fontana dubrovačkoj publici jednom slikom predstavili Tomislav Šuljak, Mišo Baričević, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Luko Paljetak i Vedran Grabovac, a od danas im se pridružila i Dubravka Lošić.

Kulturno-umjetnički program ‘Jedna betula, jedan umjetnik, jedan rad, jedan dan’ osmislila je skupina stalnih posjetitelja Fontane. Dubrovački umjetnici svoja djela izlažu u betuli jedan dan, od petka ujutro do subote ujutro. Program će se održavati svakog petka do Uskrsa.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist