Aktualno

Grad odustaje od besplatnog Interneta

Grad odustaje od besplatnog Interneta

Grad Dubrovnik odustao je od projekta "Dubrovnik HotSpot", odnosno nije prihvatio uvjete iz programa Ministarstva Turizma "Hotspot Croatia". Kako su nam istaknuli iz gradske uprave, glavni problem je što je natječaj uvjetovao točno određene lokacije.

Podsjetimo, u travnju ove godine i Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko neretvanska prijavili su svoje projekte besplatnog wireless Interneta na program Ministarstva turizma, a pod nazivom HOTSPOT Croatia. Prijava je, kako su tada iz Grada potvrdili, podnesena u suradnji s tvrtkom Lumiss d.o.o. Iz Dubrovnika.
 
Tada se zamišljalo kako će ustav besplatnog Interneta vrijediti na području cijelog grada, a Dubrovačko-neretvanska županija podnijela je prijavu za program namijenjen uvođenju sustava besplatnog pristupa Internetu u turističkim destinacijama koji je u cjelini 'težak' 551 500 kuna.
 
Inače, program dodjele bespovratnih sredstava HOTSPOT CROATIA financiran je od strane Ministarstva turizma temeljem Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama. Javni poziv za prijave objavljen je 18. veljače, a bio je otvoren do 15. ožujka ove godine. Besplatni Internet trebao je startati 1. srpnja, a kako nije startao, odlučili smo provjeriti što se zbiva.
 
 
Grad (zasad) neće Internet
 
 
Tako se Grad Dubrovnik tek na upit duLista izjasnio kako su 'odustali od projekta 'Dubrovnik Hot Spot'.
 
– U tijeku su novi pregovori s tvrtkama iz Dubrovnika i okolice, jer je Grad odlučio sam ući u instalaciju HotSpot lokacija koje će na ovaj način moći odrediti samostalno i neovisno. Više o svemu izvjestit ćemo po završetku postupka – stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.
 
Inače, lokacije za pristup Internetu Ministarstvo sufinancira u projektu „Hot DNŽ“ Dubrovačko-neretvanske županije, i to sa 82.455 kuna za 14 lokacija.  Projekt Grada Dubrovnika trebao se sufinancirati s 40 tisuća kuna za osam lokacija, ali eto – ništa od Interneta. Zasad. 
 
Situacija je u Županiji još uvijek ista, odnosno ništa se nije promijenilo od travnja, što su nam potvrdili i u telefonskom razgovoru.
 

Županija (srećom) ne odustaje

– Dubrovačko-neretvanska županija planira uložiti 253 250 kuna, jedinice lokalne samouprave 45 tisuća kuna, a od Ministarstva je zatraženo preostalih 253 250 kuna. Županija je projekt kandidirala sama, a u suradnji s općinama Vela Luka, Orebić, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle postignut je sporazum da će Županija financirati implementaciju projekta, a općine njegovo održavanje – objasnili su tada iz Dubrovačko-neretvanske, a potvrdili početkom ovoga tjedna.
 
– Sve ostaje isto, kako je dogovoreno u travnju, već smo dali podatke duListu i tako kako je bilo, je i sad – istaknuli su iz Županije.
 
Program HOTSPOT uvodi se s ciljem dodatnog podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma i proširenja turističke ponude, a za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od ukupno 1,5 milijuna kuna, koja će biti podijeljena prema udjelu u ostvarenim turističkim noćenjima po županijama u 2012. godini.

Za našu županiju taj udjel iznosi 8,27 posto, dok na primjer za Istarsku županiju vrijedi udjel od 31,68 posto, Primorsko-goransku 19,08 posto, Splitsko-dalmatinsku 16,76 posto. Po toj podjeli najmanje sredstava trebale bi dobiti županije na istoku Hrvatske, ali one imaju pravo na sufinanciranje barem jedne lokacije, neovisno o ostvarenim noćenjima. Ukupno bi se svakoj jedinici lokalne samouprave sufinanciralo do 10 lokacija.
 
 
 

Wireless u Gradu
Im'o pa ne im'o

Grad Dubrovnik već je imao uveden wireless na području povijesne jezgre, a ugovor je bio sklopljen s tvrtkom Dubrovnik telekom d.o.o.. Ipak, kad je na vlast stigao gradonačelnik Vlahušić, vodeći se idejom 'strancima ništa besplatno' ukinuo je ovu uslugu, premda se njome koristio i dio stanovnika unutar gradskih mira.
Nedavno je ta ideja opet zaživjela, prije svega kroz inicijativu Petra i Franja Osredkara iz tvrtke Stabil Net i program zvan 'Libertas net', kojim bi se za 3 mjeseca širokopojasni internet uveo na području cijelog grada. Ali ipak neće.

 

Tehničke karakteristike
Koja je brzina 'surfanja'?

Brzina pristupa internetu po pojedinoj hotspot lokaciji uz primjenu xDSL tehnologije mora iznositi najmanje 4 Mbit/s i 512 kbit/s, odnosno tome odgovarajuću brzinu uz primjenu druge tehnologije. Preporučljiva maksimalna brzina hotspot lokacije iznosi 20 Mbit/s.
Radi smanjenja rizika zagušenja prometa, hotspot lokacija mora omogućiti ograničenje brzine pristupa internetu po pojedinom korisniku hotspota. Preporučljiva minimalna brzina po korisniku hotspota je 200 kbit/s, a maksimalna brzina po korisniku 500 kbit/s.
Hotspot lokacija u pravilu neće podržavati internet servise koji traže visoke brzine prijenosa podataka (peer-to-peer servisi i sl.).

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist