Natrag
19.2.2019 01:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

Grad odbio kupnju ‘otoka smrti’

30.11.2013 @ 17:37 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i prijedlog rješenja o odbijanju ponude Vesne Rasaura Galjuf za ostvarivanje prava prvootkupa nekretnine na otoku Daksi.

Podsjetimo, tako je nakon Županije DN i Grad Dubrovnik odbio kupnju za 2 milijuna eura.
Podsjetimo, oglas za prodaju Dakse, pojavio se još davne 2003. godine, a prodavalo ju je pet iseljeničkih obitelji podrijetlom iz Dubrovnika.

No, zbog izostanka interesa kupaca (čemu je vjerojatno kumovala i strašna povijest ovog dubrovačkog otočića, na kojem su pred kraj Drugog svjetskog rata, bez suda i suđenja izvršene likvidacije) i nesređenih papira otok nije prodan. Prvotno se Daksa prodavala za 6 milijuna dolara, da bi se cijena kasnije spustila na svega 3,5 milijuna američkih dolara. Rezultat je i tad izostao, pa se od prodaje odustalo. No, pokušaj stavljanja na tržište ovog dubrovačkog otočića pokrenulo je političku reakciju u samom Dubrovniku.

Naime, još 2007. godine tadašnja gradonačelnica Dubrava Šuica zatražila je od Vlade RH otkup Dakse, udruženim sredstvima Grada i Države, kako bi se na ovom otočiću izgradio memorijalni centar za žrtve zločina, kojega su krajem listopada 1944. počinile partizanske snage nad uglednim Dubrovčanima.

Šuica je kao saborska zastupnica svoj zahtjev ponovila i 2011. godine.  No, otkup se nije realizirao, a srećom ni sama prodaja otoka.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana