Kultura

Grad obećanjima ušutkao udruge

Grad obećanjima ušutkao udruge

Prošlotjedna prezentacija budućeg izgleda bivše dubrovačke karantene izazvala je negodovanje i bijes članova udruga koje su do sad u Lazaretima imale prostore za svoje djelovanje. Prema projektu, FA Linđo dobit će dvije lađe, a ostali korisnici nisu striktno naznačeni.

Naime, od ukupno deset lađa obnavlja se njih pet. Jedna će lađa biti specijalizirana za izložbe, a dvije su predviđene samo za Linđovce. U projektu nema ni Deše, ni Teatra Lero, ni ostalih dotadašnjih korisnika Lazareta, poput Europskog doma Dubrovnik, baletnog studija…

Na prezentaciji autor projekta Željko Peković uvjeravao je okupljene kako su sve izmjene napravljene prije 3-4 godine, te kako je Povjerenstvo za Lazarete već tada upoznato sa svim izmjenama. Naglasio je kako su lađe trebale biti ispražnjene prije nego se uopće krenulo u radove jer ne postoje minimalni uvjeti sigurnosti. Dakle, potvrdilo se ono čega su se udruge bojale još od početka radova na obnovi Lazareta, a to je da će vjerojatno biti iseljene, premda im je još nedavno obećano kako do toga neće doći.
 
DEŠA ČEKA PRIHVATLJIVO RJEŠENJE
 
– Podsjećam da smo prema prvotnom objašnjenju trebali ostati u Lazaretima. Kada sam nedavno vidjela prezentaciju namjene Lazareta, koju smo inače već nekoliko puta tražili, ostala sam zapanjena. Bolje rečeno šokirana, jer u njoj nema Deše. Prvih pet lađa namijenjeno je za izložbe, koncerte, dvije lađe za Linđo i tri zadnje lađe za ARL. Nema ni Deše ni Lera ni Europskog doma Dubrovnik. Jednostavno su nas izbrisali. Odmah sam tražila sastanak s   gradonačelnikom. Dobila sam obećanje da će pomoći i nadam se da će se toga držati – istaknula je za duList predsjednica Deše Jany Hansal dodavši:
– Također sam tražila Ugovor o korištenju prostora koji nam je istekao. Godine 1997. prostor smo dobili na 5 godina,  nakon čega se ugovor produživao. Inače, bila sam ogorčena i na administraciju Grada Dubrovnika jer su mi poslali ugovor o korištenju na godinu dana, s klauzulom da u roku od 8 dana, kada krenu radovi na našoj lađi, moramo napustiti prostor. No nisu naveli gdje! Ja to nisam potpisala, obavijestila sam gradonačelnika, koji je obećao da će nešto učiniti po tom pitanju, no do izbora nije ništa napravio. Tako da stojimo u Lazaretima bez ugovora, ali smo tu u posjedu.Krenuli su novi razgovori, a sam gradonačelnik je pokazao dobru volju i razumijevanje za naš rad. Rekao je da ćemo dobiti ugovor u sadašnjem prostoru – naglašava Hansal i napominje kako udruga Deša bez prostora ne može aplicirati na europske fondove. Radovi u Lazaretima su se zahuktali, a u Deši još uvijek ne znaju što će kada počnu radovi na njihovoj lađi.

– Nadam se da ćemo to uskoro saznati i da će nam Grad ponuditi prihvatljivo rješenje, a ne da će nam poslati ugovor da u roku od 8 dana moramo iseliti. Vjerujem da se to neće dogoditi jer sada imamo čvrsto obećanje gradonačelnika kako brine o Deši i općenito o civilnom društvu – zaključila je Jany Hansal. U identičnoj situaciji je i Studentski teatar Lero.
 
LERO UZNEMIREN
 

– Lero očekuje kao i svi korisnici Lazareta dogovor o svojoj budućnosti i definiranje nastavka djelovanja u Lazaretima. Nitko s Lerom nije razgovarao o njegovoj budućnosti u prostoru Lazareta, ali mislimo da je neupitno da ostanemo gdje i sada ili u nekom drugom adekvatnom prostoru Lazareta, kakav Studentski teatar Lero nakon 45 godina sustavne i važne prisutnosti u kulturnom životu grada i hrvatskom kazališnom prostoru i zaslužuje – rekao nam je Lerovac Davor Mojaš. Inače, i Leru je ugovor o korištenju prostora istekao još prošle godine i nemaju saznanja hoće li biti produžen.

– Nitko s nama nije razgovarao i očekujemo da će se taj ugovor napraviti i da će biti dugoročniji, a ne na četiri godine, te da će to biti jedan definitivan i konačan ugovor i dogovor – naglasio je Mojaš. Lero sada koristi zadnju lađu u Lazaretima, a što će i gdje će kada radovi dođu do njih još uvijek ne znaju.

– Ne znamo što će biti. Nitko ne zna gdje, što i kako – istaknuo je. Što se pak tiče obećanja od strane gradonačelnika Vlahušića da će Deši produžiti ugovor o korištenju u sadašnjim prostorijama, istaknuo je:
– To je obećano, no to ništa ne znači. Radovi će još dugo trajati, tako da se može svašta napraviti. Može se riješiti, ali i ne mora. Na naše pitanje je li ogorčen na najnoviji ishod situacije, s obzirom da je svim udrugama obećano da će se vratiti u Lazarete, Mojaš odgovara:  
– Nisam ogorčen, ali cijeli Lero je uznemiren jer je njegov rad doveden u pitanje. Samo vjerujem da će ispuniti obećanje i da će priča oko Lazareta biti što prije završena – zaključio je.
 
LINĐO SE VRAĆA U LAZARETE
 
I dok udruge negoduju i nadaju se svom povratku u obnovljene Lazarete, iz FA Linđo, koji je inače jedini iselio iz Lazareta, i koji će se za sada jedini tamo i vratiti,  do nas stižu informacije kako, nakon što su privremeno napustili Lazarete, rade u uvjetima koji nisu baš zadovoljavajući. Vježbaju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u OŠ Marin Držić gdje su im uvjeti skučeni. Nastupaju u Ljetnom kinu Jadran ukoliko nema kiše, a ukoliko su vremenski uvjeti nepovoljni onda se nastup premješta u kino Sloboda.

Na naše pitanje razmišlja li Grad Dubrovnik možda osigurati bolje prostorije FA Linđo za vježbe i nastupe dok se ne vrate u Lazarete iz Grad odgovaraju kako usko surađuju s ravnateljicom Folklornog Ansambla Linđo te se za sve njihove potrebe brinu manirom dobrog gospodara.
– Svim njihovim zahtjevima redovito izlazimo ususret. Dugoročno, Linđo će biti korisnik rekonstruiranih Lazareta u kojima će dobiti atraktivan prostor za probe i nastupe uređen po najvišim standardima. Također, prostorije nekadašnje „tiskare Čumbelić“ razmatraju se kao dodatni prostor ukoliko se ukaže potreba – ističu iz Grada Dubrovnika.

GRAD: NASTAVLJAJU SE RAZGOVORI
 
Što se pak tiče ostalih udruga i njihovog daljnjeg rada u Lazaretima nakon obnove, odgovorili su:
– Sve udruge koje djeluju unutar Lazareta u redovitom su kontaktu s ovlaštenim nadzornim inženjerom i upravnim odjelima Grada Dubrovnika, a tamo će ostati dok god to bude u skladu propisima o sigurnosti gradilišta. Tada će se privremeno preseliti u alternativne prostore.
Što se tiče Povjerenstva za Lazarete koje je krajem 2009. počelo raditi na usklađivanju potreba korisnika s građevinskim projektom obnove, ono nije dovršilo posao, a odlaskom Tatjane Šimac Bonačić, koja mu je bila na čelu s mjesta zamjenice gradonačelnika, razgovori će se nastaviti s novim gradonačelnikovim suradnicima i novim sazivom Gradskog vijeća.

Radovi rekonstrukcije trajat će minimalno još 18 mjeseci što je sasvim dovoljno vremena da se dogovori raspored prostorija u rekonstruiranim Lazaretima. U međuvremenu će se i manjem dijelu preostalih korisnika koji još nisu pronašli alternativno mjesto za rad ponuditi najprimjereniji prostori kojima raspolaže Grad Dubrovnik i njegove tvrtke i ustanove – zaključili su.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist