Aktualno

GRAD O VATROMETU ‘Zahtjev je bio ispravan, ali ćemo ubuduće odrediti datume od posebnog značaja’

GRAD O VATROMETU 'Zahtjev je bio ispravan, ali ćemo ubuduće odrediti datume od posebnog značaja'

U večeri 26. obljetnice napada na Dubrovnik, 1. listopada, održao se gromoglasan vatromet koji je naše brojne građane ostavio iznenađene.

Vatromet je na brojne građane ostavio negativan utisak te su svoje ogorčenje izrazili na društvenim mrežama, pogotovo što se održao na ovakav bitan datum. Iz PU dubrovačko-neretvanske potvrdili su nam kako su za sporni vatromet izdali rješenje temeljem koncesijskog odobrenja Grada Dubrovnika. Pritom im je na prvom mjestu sigurnost te provjeravaju dostavljeni plan s mjerama zaštite. Istaknuli su kako nemaju zakonskog utemeljenja odbiti izdati rješenje temeljem ‘neprimjerenog datuma održavanja’. Odgovor na upit o detaljima odobrenja dobili smo i od Grada Dubrovnika. U svom odgovoru ističu kako nije bilo temelja za ne izdati dozvole, ali kako će ubuduće uvesti posebne dane.

‘Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru Grada Dubrovnika izdalo je odobrenje za izvođenje vatrometa prema uredno podnesenom zahtjevu.

Zahtjev je podnijela agencija s dubrovačkog područja koja se bavi organiziranjem različitih događaja. Vatromet se izvodio sa za tu prigodu postavljenog pontona u akvatoriju ispred tvrđave Lovrijenac u vremenu definiranom, Odlukom o komunalnom redu.

Naime, sukladno članku 110. Odluke o komunalnom redu izvođenje javnog vatrometa dopušteno je samo uz odobrenje mjerodavne policijske uprave prema mjestu izvođenja, a sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima i Pravilniku o izvođenju javnih vatrometa. Nadalje, organizator javnog vatrometa obvezan je s Gradom Dubrovnikom sklopiti ugovor o najmu površine s koje će se vatromet izvoditi. Javne vatromete dopušteno je izvoditi u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu do zaključno 24 sata, a u ostalim mjesecima do zaključno 22 sata.

U ovom slučaju nije bilo utemeljenja u bilo kojem aktu ili odluci Grada Dubrovnika prema kojem bi Vijeće za koncesijska odobrenja predmetno odobrenje moglo uskratiti.

Međutim, Grad Dubrovnik u potpunosti uvažava stav da je izvođenje vatrometa na dan obilježavanja godišnjice početka agresije na Dubrovnik u Domovinskom ratu neprimjereno, te će stoga definirati datume od posebnog značaja kada ovakve manifestacije ni u kojem slučaju neće biti moguće izvoditi, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.’

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović