Aktualno

GRAD O SLUČAJU ‘PEDERSTRIAN’ Stručnjaci su lektorirali natpis, ali svima se događaju pogreške

GRAD O SLUČAJU 'PEDERSTRIAN' Stručnjaci su lektorirali natpis, ali svima se događaju pogreške

U zadnjih nekoliko mjeseci u kontaktnoj zoni povijesne jezgre postavljano je više vrsta informativnih bordo strata. Kako smo i pisali, u engleskom prijevodu rečenice na strati s ‘Respect the City’ pravilima stoji: ‘This street is pederstrian corridor. Please don’t stop and keep to the right while moving’. Dakle, umjesto riječi ‘pedestrian’, dodano je slovo r pa je ispalo ‘pederstrian’.

Inače, u proces postavljanja uključeni su službenici UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i UO za poslove gradonačelnika u suradnji s dizajnerskim studijom. Iako je tekst preveden i lektoriran od strane stručne osobe, na tri strate je ipak u konačnici tiskana verzija sa sitnom greškom, ističu iz Grada Dubrovnika.

-Pogreške nikad nisu poželjne, međutim, događaju se u svakom poslu u kojem je ključan ljudski faktor – poručuju iz gradske uprave.

Tiskano je ukupno 50 strata, a trošak zamjene strata i pripadajućih nosača iznosio je 50 tisuća kuna (plus PDV). Ističu kako su za natpise objekata korisnici reklamnog natpisa snosili trošak u iznosu od 500 kuna po jednom retku, nastavno na poziv Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Strate su se počele izrađivati i postavljati u srpnju te je ostalo za zamijeniti još njih tri.

Kako navode iz Grada Dubrovnika, dotrajale postojeće strate s natpisima objekata u ulicama zamijenjene su novim tipiziranim bordo stratama s piktogramima u svrhu što bolje preglednosti i informiranosti o sadržaju objekta u pojedinim ulicama. Tako su informacije sada ažurirane, a piktogrami obuhvaćaju sedam kategorija: restorani, kafići, slastičarnice, trgovine/suveniri, kulturni sadržaji, uredi i ostale usluge. U istom bordo stilu, i istih dimenzija – visine 120 centimetara i širine 60 centimetara, u Boškovićevoj ulici i Ulici od Puča postavljeno je upozorenje kako ove ulice funkcioniraju kao pješački koridori, kako bi se posjetitelji što manje zaustavljali i blokirali put drugim prolaznicima. Svrha ovih informativnih strata je održati razinu reda i prohodnosti gradskih ulica za vrijeme velikih gužvi u gradskoj jezgri. Treća vrsta strata komuniciraju pravila ponašanja s piktogramima koja su dosad bila postavljena na pleksiglas pločama na pet lokacija, ažurirane su u okviru projekta Poštujmo Grad te će se postaviti na postojeće lokacije u istom stilu bordo strate, naglašavaju iz Grada Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist