Natrag
23.2.2019 06:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Grad ne zna koliko košta postavljanje mikrasfalta

22.5.2013 @ 13:21 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

U osvit lokalnih izbora dubrovačke ceste osvanule su presvučene novim ruhom – tzv. mikroasfaltom. Akcija asfaltiranja 'navrat na nos' provedena je ulicu po ulicu, a konfuzija zašto se to radi, po kojem projektu i kojom logikom još uvijek vlada među dijelom građana.

Bez prethodne najave žitelji Dubrovnika promatrali su tako kako se preko starog asfalta stavlja novi sloj, ponovno uz kilometarske gužve, a Vlahušićevi suparnici mikroasfalt su nazivali, među ostalim i 'najvećom prijevarom od stoljeća sedmog'. Ponukani time tražili smo odgovore od Grada Dubrovnika o tome koliko je mikroasfalta postavljeno i po kojoj cijeni.
 
Građevinska knjiga u izradi?
 
'Oko 100 tisuća m2, a cijena ovisi o broju slojeva koji su postavljeni. Izrađuje se građevinska knjiga u kojoj će biti točno precizirano gdje je postavljeno koliko slojeva i po kojoj cijeni', stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Grada Mario Tevšić.
 
O razlozima izbora baš mikroasfalta iz Grada su pak naveli kako se to rješenje pokazalo trajnije i sigurnije od običnog asfalta, a na naš upit po kojim kriterijima su određeni dijelovi grada i ulice u koje će se mikroasfalt postaviti rečeno nam je kako su 'prioritet imale glavne gradske prometnice na kojima je asfalt bio u najlošijem stanju, a koje nisu predviđene za polaganje nove elektrodistribucijske mreže na jesen ove godine. Također, sanirala su se i opasna mjesta slabog prijanjanja automobilske gume na podlogu, poput dijela Ulice od Mihajla ili ceste od Komolca do Šumeta.', stoji u priopćenju Grada Dubrovnika.
 
Ne ulazeći u tehničke aspekte nameće se pitanje kako cesta prekriva 'asfaltnim šoderom' može biti sigurnija, no veći problem predstavlja činjenica kako Grad očigledno ne zna koliko će projekt postavljanja koštati. E sad, obzirom da Gradsko vijeće više ne postoji, a Dubrovnik je presvučen odlukom gradonačelnika bit će zanimljivo vidjeti kako će aktualna gradska uprava zadržati cijenu posla ispod milijun kuna – iznos s kojim po zakonu samostalno ima pravo raspolagati gradonačelnik bez institucije Gradskog vijeća.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana