Aktualno

Grad krpi proračun preko leđa poduzetnika

Grad krpi proračun preko leđa poduzetnika

Od 15. ožujka ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o reklamiranju na području Grada Dubrovnika u kojem su utvrđene zone na kojima se mogu postavljati i isticati reklamne poruke.

Također, utvrđene su vrste, način i lokacije njihovih postavljanja i isticanja, ali i doneseni kriteriji za određivanje naknade. Prema obavijesti sa službenih stranica Grada Dubrovnika, svi vlasnici reklamnih poruka s navedenog područja dužni su podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

Objavljen je i cijenik za reklamiranje, tzv. tablica naknada u kojoj je utvrđena visina naknade po vrstama reklamnih poruka i prema zoni. Cijenik se odnosi na reklamne poruke na javnim površinama u vlasništvu Grada Dubrovnika, a ako su postavljene na nekretninama u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba visina navedenih naknada iznosi 30% od iznosa utvrđenog prema tabeli naknada.
 
Iznenađeni i začuđeni
 
Predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Boris Filičić tvrdi kako Udruženje nije bilo uključeno niti konzultirano prilikom donošenja Pravilnika o reklamiranju.

– Da smo dobili prijedlog, razmotrili bismo ga po sekcijama i izišli s našim prijedlozima. Mi se godinama zalažemo prije svega za kvalitetno reklamiranje i nebrojeno puta smo slali primjedbe, ali i prijedloge te kvalitetna rješenja. Očito se zaboravlja da su obrtnici najvažniji čimbenik gospodarstva u Gradu – govori Filičić. Tajnik Udruženja Cvijeto Daničić ističe kako nisu upoznati ni s iznosima ni s prijedlogom ni samom odlukom.

– Mi smo prije donošenja naveli naše primjedbe, a sve smo ponovili i na sastanku s pročelnicima. Grad je na sve to bio gluh, a pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća nije sudjelovala na sastanku, premda smo inzistirali na njenom sudjelovanju – kaže Daničić te najavljuje kako će se na temu promišljanja o reklamiranju u Povijesnoj jezgri Udruženje obratiti i ministru kulture Željku Jovanoviću.

– Mjerila su čudna. Potrebno je znati što se smije, a ne da to bude nečija diskreciona odluka – zaključuje Daničić, a sa svim stavovima Udruženja obrtnika Dubrovnik suglasan je i Svetan Pejić, predsjednik Županijske obrtničke komore.

– Podržavamo djelovanje naših kolega na lokalnoj razini i stojimo iza svega za što se oni zauzimaju – ističe Pejić. Poduzetnik Ivo Marlais iznenađen je odlukom Grada Dubrovnika.

– Sve što znam o tome saznao sam iz medija. Osobno nisam bio uključen u donošenje odluke, to je tužno i žalosno – konsterniran je Marlais.

Više pročitajte u tiskanom izdanju tjednika duList koji se od srijede nalazi na kioscima.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist