Aktualno

“Grad ignorira i građane i struku”

"Grad ignorira i građane i struku"

Vraćanje UPU-a Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljima Bosanka sjever  i jug na istim ranijim programskim osnovama,

na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, bila je povod današnje konferencije za novinare Društva arhitekata Dubrovnika, u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine.

Kako je istaknuto, cilj je ukazati na opasnosti i posljedice „netransparentnog i štetnog prostornog planiranja“, jer su tu istu  programsku osnovu i izloženi plan na prethodnoj i javnoj raspravi odbacili građani Dubrovnika i hrvatski arhitekti, istaknula je predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik Marija Kojaković posjetivši na kronologiju događanja oko uređenja platoa Srđ, dodavši:

– Gradska uprava ignorira ne samo građane Dubrovnika nego i sve hrvatske arhitekte ne mijenjajući ništa od postavki UPU-a  za Srđ, smatrajući prethodnu raspravu o ovom UPU-u obavljenom i planirajući ponovljenu Javnu raspravu.

Dakle, nastavlja se netransparentno i štetno planiranje ovog UPU-a i građane se opet dovodi pred gotov čin netransparentnom  izradom Prijedloga ovog UPU za Srđ za Ponovljenu javnu raspravu bez prethodne šire stručne i javne rasprave i izrade novih stručnih podloga i novih programskih uvjeta – istaknula je Kojaković dodavši kako se uopće ne radi o golfu nego izgradnji novog mega stambenog naselja koji se prikriva s jednim i pol golf igralištem.

Istaknula je kako je u Prijedlogu odluke  izrade UPU-a „Športsko-rekreacijski centar  s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever Bosanka jug“ koja je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća  sve navedeno kako je bilo za isti  UPU-u iz 2010. koji je javno odbijen.

– Zato apeliramo na savjest naših gradskih  vijećnika da ne počnu proceduru, kojom se vrši nasilje  nad prostorom  i nad građanima kršenjem temeljnih ljudskih i ustavnih prava građana Dubrovnika, uništava jedini gradski prostor za razvoj i da poslušaju glas stručne javnosti na isti način kao što bi poslušali liječnika kada bi se radilo o njihovom zdravlju – poručila je Marija Kojaković s današnje konferencije za novinare.

Slobodan Vuković, član DAD-a  iznio je nekoliko prijedloga za rješenje ovog prostora.
– Kako značaj ovog projekta nadilazi trenutačne granice lokalne uprave i samouprave, nužno je potrebno uključiti i općinu Župu Dubrovačku u integralnom osmišljavanju i planiranju cjelokupnog prostora platoa Srđ sa Žarkovicom – istaknuo je uz ostalo Vuković dodavši kako u odabiru programskog rješenja treba provesti anketni urbanistički natječaj na najvišoj državnoj i međunarodnoj razini, kako bi se dobila objektivna i stručno najkvalitetnija podloga za izradu konačnog prostornog plana.
 
– Također nedopustivo je prepuštati cjelokupno financiranje ovako značajnog plana za grad Dubrovnik i županiju zainteresiranim pojedinim investitorima i dovoditi u podređeni i ponižavajući položaj interese od javnog značaja. Naprotiv, to treba biti Grad Dubrovnik, Općina Župa Dubrovačka te po procjeni i Dubrovačko – neretvanska županija – naglasio je Vuković.

– Ponuđeni zaključak o prihvaćanju nove odluke o izradi urbanističkog plana uređenja ŠRC-a s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug , kojim se namjerava izaći pred gradsko vijeće Grada Dubrovnika  samo je još jedna  u nizu nedopustivih obmana, kojom se nanosi povijesna šteta prostoru Dubrovnika.

Iza svega stoje skrivene i opasne namjere zainteresiranih pojedinaca i najviše rangiranih predstavnika gradske uprave, koji se žele samo okoristiti imenom Dubrovnika za svoje ekstra profiterske ciljeve – naglasio je zaključivši kako je prostor platoa Srđa zadnji i jedini razvojni prostorni potencijal grada Dubrovnika kojeg se ne smije izgubiti u „bespuću kratkovidnog profiterskog interesa“.

Maja Polzier pročitala je pismo Udruženja hrvatskih arhitekata, Izvršnog odbora DAD-a i područnog ureda Hrvatske komore arhitekata Dubrovnik koje je upućeno gradskim vijećnicima. Pismo možete pročitati u prilogu. 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist