AktualnoKome zidine

“Grad i DPDS potpisat će novi ugovor”

"Grad i DPDS potpisat će novi ugovor"

U HRT-ovoj emisiji „Spektar“ urednika Petra Vlahova u četvrtak navečer prikazan je i prilog o sukobu DPDS-a i gradonačelnika Vlahušića po pitanju upravljanja dubrovačkim zidinama, a svoje mišljenje o tome dala je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

– Nitko nije radio probleme kad se radilo o nekoliko stotina tisuća kuna, nego kada se doista radi o prostoru županije i grada koji zahtjevaju strahovita sredstva da bi se održavala – izjavila je Zlatar Violić.

– Vjerujem da će Grad Dubrovnik i DPDS oko samih zidina potpisati novi ugovor, to je vrlo vjerojatno – dodala je Zlatar Violić.

– Ako piše da se ne dira u vlasništvo Grada, a netko umjesto vlasnika na određeni način raspolaže, onda ne treba biti niti veliki pravni stručnjak niti logičar da bi zaključili o čemu se tu radi. Kad bi prijedlog zakona prošao u ovakvom obliku suprotan je i Ustavu i zakonima RH, a i pravnim tečevinama Europske unije – kazao je za HRT predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić.

O ovoj temi izjasnili su se u kratkoj anketi i neki građani, pa je tako Srđan Kera kazao kako jedino DPDS može upravljati zidinama, s njim se složio i Nikola Nikić, Božo Burić prednost je dao Gradu Dubrovniku kao vlasniku zidina, dok je Mato Mijić komentirao:
– Ovaj Grad se pretvorio u zlatnu koku, da nije zlatna koka pitao bih vas bi li vi primili ove zidine na odgovornost i da ih njegujete. Bi li ih vi uzeli? Pa ne bi!

O prijedlogu zakona još su za HRT govorili župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Vlahušić i bivši gradonačelnik Vido Bogdanović.
– Prema nacrtu zakona koji je vrlo čudno sastavljen, ispada da zidinama neće gospodarit Grad već ustanova pod kotrolom države. Dogodit će se da će upravljanje zidinama doći pod potpuni utjecaj politike, što nije dobro. Problem je hoće li se ogromni dio novaca preliti u potpuno nebaštinske aktivnosti. Proračun je velika financijska rupa – kazao je Bogdanović.

Podsjetimo, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovi spomeničke baštine Dubrovnika nalazi se na dnevnom redu Hrvatskog sabora po hitnoj proceduri, a po njemu, između ostalog, upravljanje zidinama od DPDS-a preuzima Zavod za obnovu.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist