Zanimljivosti

Grad Dubrovnik spreman je za nedaće

Grad Dubrovnik spreman je za nedaće

Danas u 12 sati, nakon jutrošnje konferencije o implementaciji Disaster risk reduction – smanjenje rizika od katastrofa, u sklopu projekta "Moj grad je spreman" uz sudjelovanje UNISDR-a Bruxelles (United Nation office for Disaster Risk reduction) održana je konferencija za tisak.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnik UNISDR-a Demetrio Innocenti, ravnatelj DUZS Zagreb Jadran Perinić, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Anita Burić, te predstavnici Lučke uprave Dubrovnik, žurnih službi, i Stožera zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije.

My City is Getting Ready ili Moj grad je spreman! Projekt je u kojeg je odnedavno uključen i Grad Dubrovnik. Grad Dubrovnik tako je pristupio UNISDR-u (United Nations International Strategy for Diseaster Reduction) i projektu World Diseaster Reduction Campaign, a pod imenom 'Moj grad je spreman!', već 2012. godine.

Grad Dubrovnik je u cilju provedbe mjera civilne zaštite, posebno evakuacije i zbrinjavanja građana, a u slučajevima bilo kakvih opasnosti uzrokovanih vremenskim i prirodnim nepogodama, u proteklom razdolju nabavio određena sredstva civilne zaštite.
 
– Cilj i smisao ovog bavljenja je da uočimo korak koji nam je nedostajao u podizanju sigurnosti građana. Incijativa se sastoji prije svega u tome da na sigurnosti poradimo preventivno i da nesreće dovedemo na najmanju moguću mjeru – kazao je ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić.

Za potrebe zbrinjavanja stanovništva, nabavljena su dva velika šatora, pokrivači, vreće za spavanje, bidoni za vodu s pipom, te ležajevi, istaknula je Anita Burić, pročelnica mjesne samouprave, na sastanku s medijima.

Za potrebe Stožera zaštite i spašavanja, te sudionike sustava zaštite i spašavanja na području Dubrovnika, nabavljeno je deset ručnih digitalno-analognih radio uređaja Motorola, generator od 5kVA, termalna kamera te automatski defribrilator za reanimaciju, a uz sve ovo tijekom proteklog razdovblja je obavljena analiza stanja i stručno snimanje stanja skloništa sa popisom i troškovnikom potrebnih radova i nabavke nedostajeće opreme, kojim je obuhvaćeno 20 skloništa na području Grada Dubrovnika.

Obavljena je i dva puta stručna edukacija članova Stožera zaštite i spašavanja i Zapovjedništva civilne zaštite u učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja u Divuljama u Splitu., za koje su isti dobili odgovarajuće uvjerenje.

 

U suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje planirane su vježbe u 2014. godini, kojima bi se nastojalo osposobiti i pripremiti sudionike sustava ZIS-a na moguće ugroze.

Vježbe će se održati u Osnovnoj školi Lapad i obuka specijalističkih postrojbi CZ za spašavanje iz ruševina na području hotela 'Belvedere'.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist