Aktualno

“Grad Dubrovnik krenuo je u opasnu avanturu”

"Grad Dubrovnik krenuo je u opasnu avanturu"

Županijski vijećnik Ivo Karamatić (SDP) pitao je zašto se stalno ciljano mijenja Županijski prostorni plan i jesu li aktualne izmjene na području Česvinice usklađene s Općinom Orebić.

Zanimalo ga je i zašto je DNŽ na 20. mjestu u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova.
– Izmjene su ciljane jer se mijenja samo jedna lokacija, a nisu ciljane na nekog ulagača. Predlažemo ih na inicijativu ulagača koji pokazuju da imaju snagu i viziju razviti projekt i moraju imati podršku jedinice lokalne samouprave, a oni imaju potporu Općine Orebić, inače ne bi bila na dnevnom redu – kazao je župan. U odgovoru na pitanje o EU sredstvima, kazao je kako DUNEA u ovom trenutku aplicira na 60 milijuna eura sredstava.
Vijećnik Karamatić odgovorio je kako izmjene planova nisu način razvitka županije, a župan mu je replicirao kako se dok je on župan ulagači neće dijeliti 'po ničemu, pa ni nacionalnosti i stranačkoj pripadnosti'.
 
Županijski vijećnik Frano Matušić (HDZ) zatražio je stav župana Dobroslavića po pitanju ponovljenog zahtjeva premijera Milanovića da lokalni dužnosnici ne pišu pisma šefu Europske komosije Barrosu. Zanimao ga je i županovo mišljenje o problemu projekta golfa na Srđu, odnosni starog problema vidljivosti građevina na Srđu iz Grada.
Također, pitao je župana je li ga itko iz Ministarstva kulture upoznao s činjenicom da će u novom Zakonu o obnovi udio Županije u upravljanju biti manji, a da država neće više financirati obnovu.
– Doživio sam nevjerojatan, neutemeljen i neobjašnjiv napad od strane ministra Dončića kad je pokušao teret produljenja izrade studije o najboljem rješenju povezivanja baciti na županiju. To je bio spin i na njihovu žalost moram reći da su potpuno promašili metu – kazao je župan, dodavši kako nitko u EK nije bio ljut na njegov dopis.
– Konzultanti su nam zahvalni što smo organizirali sastanak u Excelsioru, a dobili smo odgovor i od Barrosa – dodao je župan.
Što se tiče Srđa, župan je istaknuo kako je tijekom rasprave o Srđu primjećeno kako su uklonjene poznate zamjerke da se ne može graditi na padinama Srđa.
– Ako bi Grad Dubrovnik htio takvo rješenje, onda moramo ići na izmjenu Prostornog plana županije. Zašto se silne godine štitio Srđ, a sad se to mijenja? Grad Dubrovnik krenuo je u opasnu avanturu i što se nas tiče to ne može tako proći. Ništa nam ne govori objašnjenje da to nije građevinsko područje. Pitanje je hoće li županija i grad dopustiti gradnju na padinama Srđa i hoćemo li ostati bez UNESCO-ve zaštite. Takve izmjene moraju proći široku raspravu, a ne proći šutke i bez javnih očitovanja – kazao je župan, dodavši da bi bilo 'pošteno kad bi se i za gradnju na padinama Srđa proveo referendum'.
Što se tiče tzv. 'zakona o zidinama' župan je kazao kako je županija prigovorila osnivaču državi na smanjenju udjela u vlasništvu, ali i ukidanju državnog financiranja.
– Nama je to neprihvatljivo. Zadržavaju 60 posto vlasništva, a ne plaćaju ništa. A ne slažemo se da sredstva od ulaznica ne idu u obnovu. Sva sredstva moraju ići na obnovu spomenika. Osim doline Neretve, mi na ovom području bez Dubrovnika ćemo biti gladni – izjavio je župan, koji smatra kako je nasilno interveniranje izmjenom zakona u ugovorni odnos Grada Dubrovnika i DPDS-a 'gore nego prije 1990. godine'.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist