Grad

Grad Dubrovnik jedan od devet članova Upravnog odbora MedCities

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovale su na godišnjoj konferenciji i Generalnoj skupštini MedCities-a, održanoj u Barceloni od 4. do 5. listopada.

MedCities je međunarodno udruženje mreže mediteranskih gradova čiji je Grad Dubrovnik aktivni član od 2013. Na Generalnoj skupštini izabrani su članovi Upravnog odbora s novim mandatom od 2019. do 2022. godine, a Grad Dubrovnik ponovno je izabran za jednog od devet članova.

„Mediteranski gradovi: održiv i ravnomjeran razvoj“ naziv je ovogodišnje konferencije, u čijem radu su sudjelovali brojni gradonačelnici i drugi izabrani dužnosnici mediteranskih gradova, a među kojima su i Barcelona, Tanger, Tunis, Tripoli, Malaga i drugi. Zamjenica Jelka Tepšić bila je panelist na okruglom stolu pod nazivom „Mediteranski gradovi: ekonomski razvoj i nejednakost“, na kojem su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Malage Raúl Jiménez, zamjenik gradonačelnika Marseillea Jean Roatta i gradonačelnika grada Tetouana Mohamed Idaomar , a gradonačelnik Salerna Vincenzo Napoli imao je ulogu moderatora.

Ovom prilikom zamjenica Tepšić govorila je o projektu „Respect the City“, istaknuvši kako Grad Dubrovnik ima definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve upravljanja destinacijom, a dugoročni cilj svakako je pozicionirati Dubrovnik kao međunarodnu destinaciju održivog turizma. „Kretanjima turizma treba upravljati. Objedinili smo programe koje kroz faze i korake vode prema održivom turizmu, te smo u zadnjoj godinu napravili pozitivne pomake po tom pitanju. Komuniciramo s partnerima i kruzerskim kompanijama kako bi svoje rasporede prilagodili u svrhu lakšeg funkcioniranja lokalne zajednice u koju dolaze kako bismo došli do boljih rezultata za sve.“, istaknula je zamjenica Tepšić govoreći o izazovima s kojima se suočava Grad Dubrovnik u suživotu lokalne zajednice i brojnih turista. „Vizija je Dubrovnik kao svjetski centar znanja i rješenja održivog turizma, generatora održivog razvoja, grad stvaralaštva, inovacija, atraktivnog i pristupačnog za život i rad“, rekla je zamjenica Tepšić.

MedCities je mreža mediteranskih obalnih gradova osnovana u Barceloni 1991. godine, koja trenutno okuplja 43 grada iz desetak različitih država. Njeni ciljevi su: jačanje svijesti o međuovisnosti i zajedničkoj odgovornosti u vezi politike urbanog očuvanja okoliša u mediteranskom bazenu, jačanje uloge lokalne vlasti u provedbi lokalnih politika održivog razvoja, razvijanje svijesti građana o održivom razvoju te postavljanje izravne politike suradnje u cilju provedbe partnerstva između obalnih gradova Sredozemlja. Grad Dubrovnik bio je domaćin Generalne skupštine 2015. godine.

Pročitajte još

Obnovljen sportski teren na Gorici svetog Vlaha

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ovako će izgledati Sanitatova garaža s 400 mjesta u Starčevićevoj ulici

Dulist