Grad

Grad Dubrovnik jedan od devet članova Upravnog odbora MedCities

Grad Dubrovnik jedan od devet članova Upravnog odbora MedCities

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovale su na godišnjoj konferenciji i Generalnoj skupštini MedCities-a, održanoj u Barceloni od 4. do 5. listopada.

MedCities je međunarodno udruženje mreže mediteranskih gradova čiji je Grad Dubrovnik aktivni član od 2013. Na Generalnoj skupštini izabrani su članovi Upravnog odbora s novim mandatom od 2019. do 2022. godine, a Grad Dubrovnik ponovno je izabran za jednog od devet članova.

„Mediteranski gradovi: održiv i ravnomjeran razvoj“ naziv je ovogodišnje konferencije, u čijem radu su sudjelovali brojni gradonačelnici i drugi izabrani dužnosnici mediteranskih gradova, a među kojima su i Barcelona, Tanger, Tunis, Tripoli, Malaga i drugi. Zamjenica Jelka Tepšić bila je panelist na okruglom stolu pod nazivom „Mediteranski gradovi: ekonomski razvoj i nejednakost“, na kojem su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Malage Raúl Jiménez, zamjenik gradonačelnika Marseillea Jean Roatta i gradonačelnika grada Tetouana Mohamed Idaomar , a gradonačelnik Salerna Vincenzo Napoli imao je ulogu moderatora.

Ovom prilikom zamjenica Tepšić govorila je o projektu „Respect the City“, istaknuvši kako Grad Dubrovnik ima definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve upravljanja destinacijom, a dugoročni cilj svakako je pozicionirati Dubrovnik kao međunarodnu destinaciju održivog turizma. „Kretanjima turizma treba upravljati. Objedinili smo programe koje kroz faze i korake vode prema održivom turizmu, te smo u zadnjoj godinu napravili pozitivne pomake po tom pitanju. Komuniciramo s partnerima i kruzerskim kompanijama kako bi svoje rasporede prilagodili u svrhu lakšeg funkcioniranja lokalne zajednice u koju dolaze kako bismo došli do boljih rezultata za sve.“, istaknula je zamjenica Tepšić govoreći o izazovima s kojima se suočava Grad Dubrovnik u suživotu lokalne zajednice i brojnih turista. „Vizija je Dubrovnik kao svjetski centar znanja i rješenja održivog turizma, generatora održivog razvoja, grad stvaralaštva, inovacija, atraktivnog i pristupačnog za život i rad“, rekla je zamjenica Tepšić.

MedCities je mreža mediteranskih obalnih gradova osnovana u Barceloni 1991. godine, koja trenutno okuplja 43 grada iz desetak različitih država. Njeni ciljevi su: jačanje svijesti o međuovisnosti i zajedničkoj odgovornosti u vezi politike urbanog očuvanja okoliša u mediteranskom bazenu, jačanje uloge lokalne vlasti u provedbi lokalnih politika održivog razvoja, razvijanje svijesti građana o održivom razvoju te postavljanje izravne politike suradnje u cilju provedbe partnerstva između obalnih gradova Sredozemlja. Grad Dubrovnik bio je domaćin Generalne skupštine 2015. godine.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist