Politika

Grad će povećati koncesijsku naknadu za žičaru s 15 na 30 posto!

Grad će povećati koncesijsku naknadu za žičaru s 15 na 30 posto!

Grad Dubrovnik je podnio tužbu protiv tvrtke Excelsa nekretnine zbog nezakonitog stjecanja određenih novčanih sredstava, odnosno zbog neplaćanja koncesije jedinici lokalne samouprave, kako i zakon nalaže – rekao je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnika SDP-a Jadrana Barača. Grad Dubrovnik je na ime nenaplaćene koncesije ztaražio iznos od 30 milijuna kuna.

-Usuglasili smo se s DORH-om i upozoreni smo kako smo dužni podnijeti tužbu jer bi dio koncesijske naknade otišao u zastaru. Zbog čega nitko do trenutka stupanja ove gradske uprave nije podnio tužbu za pethodna razdoblja, a mogao je kao i mi? Nemamo odgovor osim ako odgovor leži u tome da je prethodna Gradska uprava predlagala nagoditi se, platiti 18 milijuna kuna i završiti priču. Danas je jasno što bi se dogodilo, Grad bi bio oštećen, a tadašnji gradonačelnik počinio bi još jedno u nizu kazennih djela. Nismo išli tom formulom i načinom rada – objasnio je gradonačelnik dodavši kako se prvostupanjska odluka očekuje krajem ožujka. Uz to naglasio je kako Excelsa nekretninama dan rok da do kraja ožujka moraju platiti koncesijsku naknadu iz svih prethodnih razdoblja Gradu i RH te do 1. travnja potpisati koncesijski ugovor.

-Ako se to ne dogodi, onda će DORH zatvoriti rad žičare jer radi protuzakonito. U međuvremenu u suradnji s DORH-om je napravljeno novo vještvo iznosa koncesijske naknade te je ocijenjeno da je koncesijska naknada od 15 posto premala. Mišljenje vještaka je da je dadekvatna naknada 30 posto – rekao je Franković dodavši kako će se na idućoj sjednici Gradskom vijeću predložiti iznos takve koncesije uz poništenje starog prijedloga.

-Ono što ulijeva sumnju jest pitanje zbog čega je trebalo proteći toliko vremena za podizanje tužbe. Je li rješenje bilo nositi palice na leđima ili je bilo u zakonskim mogućnostima. Je li netko namjeno ili nenamjerno želio oštetiti proračun zato što se s nekim dogovorio? Moje duboko uvjerenje je da je odgovor da, ali situacija se sad mijenja i igrat ćemo isključivo po zakonu – istaknuo je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist