Kultura

‘GRAD’ BORKA VUKOSAVA ‘Promjena krajolika Dubrovnika utjecala je na moje fotografije’

'GRAD' BORKA VUKOSAVA 'Promjena krajolika Dubrovnika utjecala je na moje fotografije'

Svojom debitantskom knjigom ‘Grad’, Borko Vukosav privukao je malu, ali raznoliku publiku na predstvljanje u subotu u Art Radionici Lazareti.

Vukosav, koji je Dubrovnik napustio u 16. godini života, fotografijama u knjizi dočarava svoje viđenje grada nakon života u Rijeci i Zagrebu.

– Na početku sam htio dočarati Dubrovnik, odnosno svakodnevni život u gradu, a prvotna ideja je krenula od snimanja i fotografiranja van sezone. Kako sam iz Lapada, kad sam se vratio, uvijek bih šetao istom rutom. Išao bih na Babin Kuk, prema Hotelu Neptun, u Uvalu Lapad i nakon nekog vremena sam počeo fotografirati svoje šetnje. Na kraju sam shvatio da su fotografije koje sam snimio van sezone i one koje sam snimio tijekom sezone potpuno identične atmosferski i vizualno – rekao je Vukosav.

Prilikom izrade fotogalerije i boravka u Dubrovniku, Vukosav je pojasnio kako se često osjećao kao da se ‘ne vraća u rodni grad jer se krajolik prebrzo mijenjao, ali i kako je to utjecalo na njegove fotografije’.

– Vraćam se stalno kroz godinu u prostor koji poznajem kao vlastiti džep, ali usporedno s time imam nekakav osjećaj grižnje savjesti jer sam napustio rodni grad. Ljude koje sam fotografirao, pitao sam za dopuštenje, pa bi neki pristali, a neki ne. To mi je bilo zanimljivo jer su svi oni služili kao svojevrsni autoportreti. Kao da sam uspio predočiti kako se osjećam, a osjećam se kao stranac – pojasnio je.

Inače, Borko Vukosav je profesionalni fotograf sa stažom u Europapress Holdingu i Jutarnjem Listu, a trenutno radi za portal Telegram i razne časopise. Knjiga Grad dostupna je u nakladi od 300 primjeraka, a Vukosav je najavio i skori izlazak dodatka u obliku nove kratke knjige koja se usredotočuje na fotografiju dubrovačkih palmi.

Nakladnik je fotografska udruga Organ Vida, uz sufinanciranje Grada Zagreba i Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist