Županija

GRABOVICA GORUĆI PROBLEM Zbrinjavanje otpada i dalje bez konkretnog rješenja

GRABOVICA GORUĆI PROBLEM Zbrinjavanje otpada i dalje bez konkretnog rješenja

Odlagalište otpada Grabovica, koja se ne može više širiti i koja je pred zatvaranjem, još uvijek je gorući dubrovački problem.

Tim povodom župan Nikola Dobroslavić i povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik Nada Medović sastali su se s predstavnicima triju općina, komunalnog društva “Čistoća” te predstavnicima upravnih odjela Grada i Županije. Na sastanku su sudjelovali i saborski zastupnici Mato Franković i Maro Kristić.

Potvrđena je iznimna ozbiljnost problema Grabovice, koja se ne može širiti te preostaje utvrditi koliko ju je moguće još koristiti i pripremiti odvoz na neko zamjensko odlagalište. Zaključeno je kako će se nakon izrade nove geodetske snimke odlagališta, s projektantom sanacije odlagališta utvrditi mogućnosti preostale za korištenje Grabovice.

“Čistoća” će u kontaktu s Gradom i općinama Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje utvrditi najbolje rješenje zbrinjavanja na neko zamjensko odlagalište kao i način osiguravanja sredstava za povećane troškove koji će nastati. Pri tome će se tražiti zajedničko rješenje za sve jedinice lokalne samouprave i uravnoteženo opterećenje korisnika usluga i tih jedinica.

Zaključeno je i kako je potrebno maksimalno ubrzati realizaciju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje kao i donijeti uredbu koja će omogućiti prilagođavaje cijena novoj situaciji. Nužno je od strane gradova i općina te Čistoće, rečeno je na sastanku, ubrzano raditi na odvajanju i reciklaži radi smanjenja obujma otpada, što je važno bez obzira vozi li se na odlagalište ili se predaje CGO na obradu.

Dogovoren je idući sastanak na kojem će sudjelovati i projektant Projekta sanacije Grabovice.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist