Aktualno

Gotovina: Ponosan sam na Oluju

Gotovina: Ponosan sam na Oluju

Raspravom pred Žalbenim vijećem pod predsjedanjem suca Theodora Merona završilo je suđenje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su nepravomoćno na Haškom sudu osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.

Gotovina i Markač su na kraju današnje rasprave iskoristili priliku te se prvi put od početka suđenja obratili Žalbenom vijeću. Gotovina je kazao da je ponosan kako je provedena Oluja, "ne samo zato što smo dobili bitku, nego i zato što su žrtve bile minimalne".

"Kao čovjeku, jako mi je žao za svaki izgubljeni ljudski život i uništenu imovinu. Ne mogu, međutim, biti odgovoran za to što su drugi učinili ili propustili učiniti dok sam ja već bio dalje u Bosni. Do danas sam uvjeren da sam na najbolji mogući način ispunio svoju dužnost. Bili smo u borbi za život i smrt s neprijateljem, borili se kako bismo oslobodili našu zemlju", kazao je Gotovina i dodao da su se maksimalno trudili zaštititi živote vojnika i civila. Priznao je i svoju pogrešku što se odmah nije predao sudu već je nekoliko godina bio u bijegu.

Markač se u svome obraćanju više usmjerio na optužbe protiv njega te je istaknuo da nije bilo nikakvog "udruženog zločinačkog pothvata". "Nisam planirao, počinio, ni prikrio nikakve zločine, jer se to protivi mojim životnim uvjerenjima", jasno je kazao Markač te dodao kako je u ratu samo radio svoj posao, što je bila borba protiv agresora i oslobađanje hrvatskog teritorija. Još jednom je kazao da nije kriv, ali je izrazio i sućut obiteljima stradalih.

Tijekom cijelog dana obrane Gotovine i Markača su isticale kako su u se u Oluji gađali vojni ciljevi, dok je teza Tužiteljstva da su se prekomjerno granatirali gradovi u Krajini kako bi se proveo plan skovan na Brijunskom sastanku o raseljavanju što više Srba iz toga prostora. "Nema dokaza o smrti civila kao posljedici granatiranja niti u jednom od četiri grada", rekao je Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe koji je dodao i da tužiteljstvo nikada nije dokazalo "pravilo 200 metara" koje se odnosi na granate koje su pale toliko metara od vojnih ciljeva.

Drugi Gotovinini odvjetnik Mišetić tvrdio je da bez "pravila 200 metara" Tužiteljstvo ne bi uspjelo dokazati da su granate pale na civilna područja. Isticao je kako je čak i ako se uzme u obzir pogreška od 200 metara, 90 posto projektila palo na vojne ciljeve. Tužitelji su, s druge strane, ostali pri tvrdnjama, da je Knin prekomjerno granatiran, a da se tim bombardiranjem željelo postići da Srbi pobjegnu iz Krajine. Uz Knin, tužitelji su tijekom dana govorili i da se u Oluji neprecizno granatiralo i Benkovac, Gračac i Obrovac.

Kao dokaz udruženog zločinačkog pothvata Tužiteljstvo je i danas isticalo činjenicu da su nakon Oluje u Hrvatskoj uvedeni zakoni kojima se protjeranim civilima onemogućio povratak u svoje kuće. S druge strane, Gotovinina obrana je ostala pri tvrdnjama kako civili iz Krajine nisu bježali zbog granatiranja već zbog Martićeve naredbe o evakuaciji.

Suđenje je završeno riječima Gotovine i Markača koji sada još samo mogu čekati odluku Žalbenog vijeća koja bi trebala biti donesena krajem godine.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist