Aktualno

GOSTOVAO NA TV Biskup Uzinić o Blanki Vlašić, ‘moliteljima’ pred bolnicama, misama za Pavelića…

Biskup Uzinić

Ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom… Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati – kazao je nedavno dubrovački biskup Mate Uzinić.

Naime, gostujući na televiziji N1, biskup Uzinić dodao je kako je naša priznata sportašica izjave nije davala javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru.

– Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta. Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik – kazao je Uzinić, a na pitanje je li ‘pretjerala’, odgovorio je:
– Mislim da se, kad se napada Blanku i ono što je ona govorila ili bilo koga drugoga, zaboravlja da molitva nije magijski čin kojim mi od Boga tražimo nešto, nego je stavljanje sebe na raspolaganje Njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće – kazao je biskup, istaknuvši kako ‘Gospa jest donijela medalju’, prenosi Jutarnji, u smislu kako je Blanka Vlašić ‘kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila’.

Osim o Blanki, biskup je pričao i o drugim, aktualnijim temama vezanim za društvo i Crkvu. Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj kaže da uživa one pogodnosti koje joj država nudi na temelju Ustava, ali priznaje da je u drugačijem položaju s obzirom da je ipak većinska vjerska zajednice, a Hrvatska pritom s Katoličkom crkvom ima i međunarodne ugovore.

Komentirajući građane koji se okupljaju pred hrvatskim bolnicama i mole protiv pobačaja, Uzinić je rekao da je to prije svega privatna inicijativa koja je počela u SAD-u.

– Mi tu ulazimo na jedno područje gdje je temelj pitanje pobačaja. Ako polazimo od toga da je ljudski počinje začećem, a to je osnova od čega oni polaze, onda onaj tko je u to uvjeren ne može šutjeti o tome da se ubija ljudski život. I njihova inicijativa je prije svega inicijativa koja polazi od te činjenice. Da li život počinje začećem jednom sam pitao liječnika, političara. On mi je rekao: “Počinje, ali…” Ako započinje začećem nema ali. Ti koji mole žele svojom prisutnošću poručiti da život počinje od začeća – istaknuo je Uzinić dodavši kako protiv inicijative nema ništa, ali ne stoji iza nje, kao ni Crkva, prenosi Jutarnji.

Usprotivio se i slanju političkih poruka s oltara, a na pitanje o misama za Antu Pavelića i druge zločince, Uzinić je odgovorio da Crkva nikoga ne osuđuje unaprijed.

– Kad se govori o ugovorima između Svete Stolice i Hrvatske oni nisu sveta krava koja se ne smije dirati. To su ugovori kao i svi drugi. Naravno, postoji procedura, ako je u interesu RH da se oni promijene koja bi trebala biti pokrenuta. Je li to put ili nije… Crkva je samo jedan od sugovornika, drugi je RH. Koliko ja znam Crkva smatra da su dobri, a za sada i Hrvatska. Ako oni koji smatraju da ugovore treba mijenjati postanu snaga u parlamentu pokrenut će postupak. Dok to nisu ne treba o tome govoriti – kazao je pak o ugovorima s Vatikanom.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist