Kultura

GOSTOVANJE AKADEMIKA U dvorani Sv. Ivana Pavla II. prikazani nagrađivani filmovi Vlatka Filipovića

HKD Napredak promocija filmova

U prepunoj dvorani Sv. Ivana Pavla II. u četvrtak navečer predstavljeni su u organizaciji HKD ‘Napredak’ dokumentarni filmovi akademika Vlatka Filipovića – ‘Od Gabele do Huma’, film o uskotračnoj željezničkoj pruzi i ‘Ćiru’, te ‘HOP JAN’, film o bračkim kamenolomima, koji je uvršten u Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.

Autora i njegova vrijedna djela, te bogatu biografiju okupljenima je predstavio Marinko Marić, predsjednik HKD ‘Napredak’, a publici se prije same projekcije filmova obratio i sam autor, akademik Filipović, iznijevši nekoliko crtica iz života koje su mu obilježile život, te u konačnici i filmografiju.

Vlatko Filipović, scenarist i redatelj, sveučilišni profesor, je rođen u Hutovu 1936. godine, te kako se i sam na projekciji našalio – otac željezničar, djed željezničar i umjesto da postane treća generacija željezničara, postao je filmski redatelj i scenarist.

Nakon odsluženja vojnog roka uči filmski zanat kod vrsnih redatelja kao asistent: Bulajića, Skrigina…
Nosilac je brojnih nagrada. Njegovi filmovi Žedno polje, U zavjetrini vremena, Hop-jan su čelni filmovi Sarajevske škole dokumentarnog filma. Predavao na Sarajevskom Univerzitetu i Mostarskom Sveučilištu predmet Filmska i radio televizijska kultura, na Franjevačkoj teologiji Instrumenta komunikacionis socialis. Bio samostalni filmski radnik, umjetnički rukovodilac Bosna filma, urednik Dokumentarnog programa TV BiH pred rat, u ratu i poslije rata.
Redoviti je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost od osnutka. Nosliac je zvanja Filmski umjetnik Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a živi u Neumu i u mirovini je. Zanimljivo je dodati i kako je sve nagrade, diplome i filmove poklonio Zavičajnoj kući Hutovo u Hutovu.

U nastavku donosimo i link za nagrađivani ‘HOP JAN’:

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist