Aktualno

Gosti u Dubrovniku borave kratko, troše 170 eura dnevno, smetaju im gužve i promet

Gosti u Dubrovniku borave kratko, troše 170 eura dnevno, smetaju im gužve i promet

Četvrta sjednica Skupštine Turističke zajednica Grada Dubrovnika održala se u srijedu u hotelu Hilton Imperial na kojoj je među ostalim izneseno izvješće za 2018. turističku godinu, ali i održana prezentacija o rezultatima prvog TOMAS istraživanja za Dubrovnik.

U 2018. godini Dubrovnik je ostvario rekordne rezultate. Tako je u protekloj godini ostvareno 8 posto više dolazaka nego u 2017., odnosno milijun i 272 tisuće dolazaka. Što se tiče noćenja, u svim vidovima smještaja ostvareno je 5 posto više noćenja, odnosno 4 milijuna i 140 tisuća noćenja. Pad dolazaka, ali i noćenja osjetan je kod domaćih posjetitelja.

-U 2019. godini očekujemo znatno bolju popunjenost te predsezonu i podsezonu. U prvom mjesecu ove godine imamo stopostotno povećanje dolazaka i noćenja od 30 posto. Očekujemo da ćemo bolje rasporediti stacionarne goste, ali i one s kruzera – rekla je direktorica TZ-a Romana Vlašić.

Tradicionalno, najviše gostiju u protekloj je godini došlo iz Velike Britanije (koji su ostvarili i najviše noćenja), a slijede turisti iz SAD-a. Njemački turisti ostvaruju 22 posto dolazaka, no veliko iznenađenje je što su u padu po pitanju noćenja, odnosno zabilježeno je samo 7 posto njihovih dolazaka. U 2018. godini 10 posto manje hrvatskih građana posjetilo je Dubrovnik.

Povezanost Dubrovnika u zimskom redu letenja u protekloj je godini bila najbolja iz čak sedam međunarodnih zračnih luka s ukupno 19 redovnih letova tjedno. Ponovno je naglašeno i direktno zračno povezivanje Dubrovnika i SAD-a nakon 28 godina. Direktorica TZ-a Romana Vlašić istaknula je poboljšanost ponude u zimskom razdoblju, no ističe kako u 2019. tijekom zime žele, odnosno očekuju više otvorenih hotelskih kapaciteta na dubrovačkom području.

O Dubrovniku se govori u superlativima jer je ‘neprikosnoveni svjetski turistički brend’, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je najviše zadovoljnja produljenjem zimske sezone, ali i povećanjem ponude. Podsjetila je da je u 2017. godini bilo izraženo negodovanje građana te pisanja stranih medija o našem gradu u negativnom smislu. No, smatra kako projektom Respect the City koračaju polako prema održivom turizmu što je i glavni cilj. Izrađena su nova pravila ponašanja u gradskoj jezgri. Pa će tako uskoro unutar Zidina biti istaknute informacije za posjetitelje, među ostalim i: ‘Molimo nemojte konzumirati hranu, piće i nedolično se ponašati u blizini spomenika kulture’. Također, naplata za zaustavljanje autobusa na Pilama produljuje se od 7 do 21 sat.

Gosti u Dubrovniku borave kratko, troše 170 eura dnevno, smetaju im gužve i promet

Zrinka Marušić s Instituta za turizam prdstavila je prvo TOMAS istraživanje za Dubrovnik provedenih na uzorku od 1600 ispitanika u hotelima, privatnom smještaju, ali su ispitani i gosti s cruisera. Prvi je put, kako ističe Marušić, istraženo tko su gosti koji dolaze u Dubrovnik.

Najviše turista dolazi prvi put u Dubrovnik, čak njih 86 posto te najčešće dolaze s partnerom, dok s obiteljima najviše dolaze stanovnici SAD-a. Nisu više motivirani za dolazak samo zbog pasivnog odmora i opuštanja, već i kulturom, upoznavanjem prirodnih ljepota te gastronomskim užitkom, a zbog kojeg najviše dolaze gosti koji odsjedaju u hotelima s 5 zvjezdica. Iako borave relativno kratko (njih 25 posto od 1 do 3 noćenja, a 70 posto od 4 do 7 noćenja), stacionarni gosti su izrazito aktivni tijekom svog posjeta. O Dubrovniku najviše saznaju putem Interneta, no kao izvor informacija ističu se i novinski članci.

Gosti u Dubrovniku borave kratko, troše 170 eura dnevno, smetaju im gužve i promet

-Stacionarni gosti troše 170 eura dnevno, više u odnosu na druge destinacije u Hrvatskoj. Razlikuje se potrošnja u kategorijama, tako da primjerice gosti u privatnom smještaju troše 114 eura dnevno – ističe Marušić. Putnici s cruisera troše 59 eura. Generalni doživljaj grada gostiju je izrazito dobar, a prvenstveno su zadovoljni smještajem, uslugom i kvalitetom hrane, no postoje i elementi koji se trebaju promijeniti kao što su ponuda zabave, sporta, mogućnosti za kupnju, gužve i promet u gradu.

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist