Aktualno

“Gospodo, u čemu je problem?”

"Gospodo, u čemu je problem?"

Udruga malih dioničara Luke Dubrovnik uputila je danas otvoreno pismo članovima Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik povodom problema njihove tvrtke s produljenjem koncesije u gruškoj luci. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

„Poštovana gospodo!
 
Članovi smo Udruge malih dioničara „Luka Dubrovnik“ d.d. Dubrovnik, njezini smo bivši i sadašnji radnici. Među nama su mnogi čije su šire obitelji kumulirale i preko tristo godina radnog staža u poduzeću. Među nama su i oni koji se sjećaju očeva sa samarima na leđima kako prenose preteške lučke terete!
 
Mi smo oni koji su financirali gradnju  stotina metara lučke rive, a na uštrb vlastita standarda! Mi smo oni koji su tijekom Domovinskog rata aktivno sudjelovali u obrani grada, a radnim angažmanom oko prihvata i manipulacije humanitarne pomoći omogućavali preživljavanje stanovništva preko jedine slobodne veze sa svijetom u okolnostima potpune blokade Dubrovnika!
 
Mi smo, dalje,  oni kojima su u ratu izgorjele radne knjižice, mi smo oni koji krajem devedesetih nisu dobili desetak plaća, oni koji su u sramotnoj pretvorbi mogli steći tek trideset dionica po 400,00 kn! Mi smo i oni koji su u prošloj godini s ponosom obilježili 65-godišnjicu svoje firme i istovremeno ostvarili najuspješnije poslovne rezultate u poslijeratnom periodu.
 
Nadamo se da nije sporno kako smo mi oni koji imaju pravo na lučku riječ, pa to pravo ovom prilikom  i koristimo. Stoga, poslušajte nas!
 
Gospodo,
 
Podsjećamo Vas da je naša Luka imala specifičnu pretvorbu i privatizaciju. Da je, kao i ostale luke, posljednja ušla u taj proces budući je država odugovlačila oko  našeg ustroja. Novoformirane lučke uprave su Zakonom o morskim lukama bile dužne osigurati Lukama nastavak obavljanja dotadašnjih djelatnosti uz prvenstvenu koncesiju (bez natječaja) s rokom od 12 godina. Trgovačka su društva postala koncesionari jer područja na kojima su obavljala svoje djelatnosti nisu mogla ući u procjenu niti biti njihovo vlasništvo pošto su javno dobro.
 
„Luka Dubrovnik“ d.d. Dubrovnik je 19. srpnja 2003. godine sklopila s Lučkom upravom Dubrovnik Ugovor o prvenstvenoj koncesiji za obavljanje lučkih djelatnosti i korištenje i održavanje određenih postojećih objekata podgradnje  i nadgradnje na lučkom području luke Dubrovnik (Gruž), a on ističe na spomenuti datum 2015. godine.
 
Svim hrvatskim lukama koje su stekle prvenstvenu koncesiju je bilo jasno da se u tako kratkom vremenu ne mogu upuštati u značajnije investicije budući se one u lukama mogu vratiti tek na dulji rok. Stoga su zatražile produljenje roka (svima je i produljen na 30-40 godina, osim Zadru i Dubrovniku), a isto je 5. travnja 2006. godine učinila i „Luka Dubrovnik“ d.d. Dubrovnik uputivši Upravnom vijeću Lučke uprave Dubrovnik Zahtjev za izmjenu uvjeta iz Odluke o dodjeli prvenstvene koncesije i Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za obavljanje lučkih djelatnosti i korištenje i održavanje određenih postojećih objekata lučke podgradnje i nadgradnje na lučkom području luke Dubrovnik (Gruž).
 
U istome je zatražena izmjena koncesioniranog dijela lučkog područja, pravo građenja objekata podgradnje i nadgradnje,  suradnja s poslovnim partnerima i značajna ulaganja, te produženje roka trajanja koncesije na 50 godina.
 
Naše Društvo je, kao vlasnik primarne koncesije za luku Gruž, sa najvećim dioničarima i strateškim partnerima osmislilo elaborat čijom bi se realizacijom osigurali kapaciteti za prihvat svih pristiglih brodova, ponudili bi se sadržaji koji se od ovakve luke očekuju, a istovremeno bi projekt bio od velike gospodarske važnosti za Dubrovnik i Hrvatsku zbog otvaranja novih radnih mjesta, većih prihoda, gospodarskog napretka.
 
Pitamo se, gospodo, u čemu je problem? Iz kojih to razloga ne uspjevamo dobiti produljenje koncesije? Koji Vas motivi rukovode da nas (u različitim političkim postavama) zavlačite već sedam godina, a prema trenutnim spoznajama  tračak optimističkog svjetla se  ne nazire niti na kraju tunela?!
 
Naslovi s internetskih portala, tipa,  „Bez koncesije nam 2015. prijeti gašenje“, unijeli su strašan nemir među dubrovačke dokere i obnovili bolna sjećanja na vrijeme kada se tijelima spriječavala „brzinska otimačina“ plodova desetljetnog minulog rada stotina lučkih radnika. Sprema li nam se za ovu koncesiju sramotan scenarij poput onoga za gradnju Marine Gruž?
 
Oteže li se procedura i kompliciraju li se objašnjenja s ciljem zazivanja međunarodnog natječaja, a koji postaje obvezujući ulaskom Hrvatske u EU? Posebno se pitamo što o ovoj problematici misli gospodin Vlahušić, naš gradonačelnik i, istovremeno, predstavnik najvećeg dioničara našeg Društva? Nismo stekli dojam da ga previše uzbuđuje sudbina luke i njezina neizvjesna budućnost. A, tako ne bi trebalo biti!
 
Da se razumijemo, svima nam je jasno kako luka u Gružu nije bila predmet ničijeg interesa  u prvim poratnim godinama kada je dolazak broda u luku bio svojevrsna senzacija i  udarna vijest u najgledanijem državnom TV-dnevniku. Danas je, pak, luka jedna od najpoželjnijih komercijalnih udavača na našem području, apetiti su veliki, a u kojem pravcu su usmjerene kombinatorike oko produljenja njezine koncesije – ne znamo, ali ne  želimo niti pomisliti kako bi nekome od Vas koji odlučujete ili utičete na njezinu dodjelu uopće i moglo pasti na pamet  da nas  zaobiđete u velikom luku!
 
Mali dioničari „Luke Dubrovnik“ ne dramatiziraju oko koncesije motivirani uskogrudnim osobnim interesima. Makar šta! Nas, ionako, zub vremena po malo nagriza svakodnevno, malobrojni smo i tu smo od danas do sutra! Ipak, ne  želimo prikrivati svoje „vrištanje“ s dna duše zbog straha od još jedne nepravde koja bi tako lako mogla pogoditi ovo napaćeno poduzeća ukoliko što prije ne odgovorite pozitivno  na dostavljeni Vam Zahtijev za produljenje koncesije.
 
Nezamislivo nam je da bi luka u Gružu , jedanaest stoljeća od prvog spominjanja, mogla biti ičije osim vlasništva svojih građana i svoga Grada. Nadamo se da su naše neugodne slutnje tek puhanje na hladno i da ćete motivirani poštenom, radničkom  ljubavlju i odanošću lučkih radnika dokerskim dresovima  završiti našu koncesijsku priču happy end-om. Naše prebogato povijesno naslijeđe mora imati svoj nastavak, ono mora imati svoje dubrovačko sutra.
 
Pozdrav iz Gruža.
 
Udruga malih dioničara „Luka Dubrovnik“ d.d. Dubrovnik“

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist