Kultura

Gospodarstvenicima predstavljen Dubrovnik kao europska prijestolnica kulture

EPK Igre prezentacija za gospodarstvenike

Prezentacija projekta kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. s naglaskom na ekonomske učinke titule na gradove nositelje, održana je za dubrovačke gospodarstvenike 26. veljače u hotelu Excelsior.

Na prezentaciji je sudjelovala većina istaknutih dubrovačkih poduzetnika koje su povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen uvodno pozvali da podrže projekt koji je od iznimne važnosti za grad i županiju. Nikolina Trojić u ime Hrvatske gospodarske komore potaknula ih je i da pronađu svoj interes u ovoj kandidaturi te otkriju sve prednosti koje sa sobom može donijeti. Naglasila je kako bi osvajanje naslova pomoglo produljenju sezone i obogaćivanju ponude kroz cijelu godinu, što bi donijelo višestruku korist dubrovačkim poduzetnicima. Projekt je opisala prilikom za gospodarstvenike.

Najveći ekonomski učinak titule koncentriran je u hotelskom i ugostiteljskom sektoru jer se obogaćivanjem turističke ponude gradova bilježe znatne financijske koristi. No, projekt je zahtjevan i traži posebnu vrstu angažmana, snažnu potporu lokalnih i nacionalnih institucija kao i uglednih hrvatskih i međunarodnih pojedinaca te gospodarskih subjekata. Projekt je i dugotrajan, za pripremu, izradu i provedbu potrebno je pet do šest godina kontinuiranih i održivih napora, a gradovi koji su na to spremni ubiru plodove naslova godinama i desetljećima poslije, dok se oni manje uspješni moraju baviti negativnim posljedicama neispunjenih očekivanja.

Projekt predstavlja priliku za mijenjanje imidža grada, za porast međusektorske suradnje, stvaranje novih sadržaja i za nova ulaganja lokalnih gospodarstvenika u poboljšani program, za porast životnog standarda te nove mogućnosti zaposlenja za građane. Dolazi i do porasta međunarodne suradnje što rezultira većom profesionalizacijom i podizanjem kvalitete usluge, a kroz takav strategijski pristup u planiranju dolazi do dugoročnog ulaganja u napredak društva u cjelini kroz kulturu. Raste i broj turista, prosječno za 12 posto prema podacima iz prethodnih godina te do dodatne turističke potrošnje, tj. pored uobičajene potrošnje, posjetitelji troše određeni dodatni iznos koji se može izravno povezati s EPK, a ona u dosadašnjim prijestolnicama varira od 10 milijuna € do 37,5 milijuna €, odnosno između 6 i 20 € po posjetitelju dnevno.

Prezentaciju je organizirao Ured za pripremu kandidature Dubrovnika u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Dubrovnik i uz potporu Jadranskih luksuznih hotela, kao prvu u nizu prezentacija namjenjenih gospodarskom sektoru.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist