Vaše vijesti

Gospi Sinjskoj u pohode

Gospi Sinjskoj u pohode

Učenici i mentori dubrovačkih osnovnih i srednjih škola koji su prošle godine sudjelovali na biskupijskoj/županijskoj razini natjecanja iz vjeronauka, hodočastili su ove subote Gospi Sinjskoj. Hodočašće je bilo jedna vrsta nagrade za trud koji su uložili u pripremanje za vjeronaučnu olimpijadu.

Kako je tema olimpijade bila „Isusova majka – Gospa naše vjere“ pohodom jednom od najpoznatijih hrvatskih marijanskih svetišta, Svetištu Gospe Sinjske, učenici su imali prigodu vidjeti ono o čemu su učili.  U sinjskom svetištu posebno se štuje slika Čudotvorne Gospe Sinjske koju su franjevci, bježeći s narodom pred turskim osvajačima iz Rame, prije tristo godina donijeli sa sobom u Sinj.

Hodočasnike iz Dubrovnika pozdravio je gvardijan i upravitelj Svetišta fra Bože Vuleta koji im je, uz ostalo, govorio o višestoljetnoj tradiciji proslave Velike Gospe u Sinju, velikoj devetnici uoči svetkovine, kolonama hodočasnika koji u te dane pješice pohode Svetište kao i o vjeri koju čovjek u sebi osjeća, a ne može do kraja opisati što je to.
U crkvi su hodočasnici zajednički izmolili molitvu Gospi Sinjskoj i slavili misu koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Josip Mazarekić. Posjetili su i muzej koji se nalazi u sklopu samostana upoznajući se tako s bogatom prošlošću sinjskoga kraja, a šetnjom kroz grad upoznavali su njegovu sadašnjost. Na povratku u Dubrovnik učenici i mentori posjetili su prirodne raritete Imotske krajine, Crveno i Modro jezero.

Hodočašće je organizirao dubrovački Katehetski ured, a sudjelovali su članovi ekipa iz osam osnovnih škola: Vela Luka, Blato, Orebić, Mokošica, Lapad, Župa dubrovačka, Cavtat i Gruda te dvije srednje škole: Klasične gimnazije Ruđera Boškovića i Ekonomske i trgovačke škole.  

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist