SportUrednički izbor

GOŠK-OVA SVEČANA AKADEMIJA Stoljeće gradskog nogometa na kazališnim daskama

GOŠK-OVA SVEČANA AKADEMIJA Stoljeće gradskog nogometa na kazališnim daskama

Klub je prolazio turbulentna razdoblja od 1919. godine do danas, kad igramo treću ligu. Nadamo se da ćemo kroz par godina s infrastrukturom koju je grad počeo graditi doći do 2. Hrvatske nogometne lige i ostvariti novih 100 godina povijesti – rekao je Ile Topuzović prilikom svečane akademije povodom sto godina nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 u Kazalištu Marina Držića u utorak.

Veterani i suradnici kluba u potpunosti su ispunili Kazalište Marina Držića u znak počasti stoljeću dubrovačkog nogometa i kluba GOŠK Dubrovnik 1919. Uz predstavnike Grada, Županije i institucija hrvatskog nogometa, prisutnima se obratio predsjednik kluba Pero Vićan.

– Sve gospođe i gospari čiji su muževi, djedovi i očevi utemeljili ovaj klub, svima vam se od srca zahvaljujem što se došli uveličati ovu proslavu našeg kluba. Gradonačelnik me pitao hoću li i ja dobiti priznanje jer nemam ni ja više malo godina. Rekao sam mu, i on mi je obećao da će mi dodijeliti priznanje kad budemo slavili 150 godina kluba – rekao je uz gromoglasan pljesak publike.

Važnost i raširenost nogometa naglasio je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

– Hrvatska mladež je u 20. stoljeću brzo prihvatila ovu igru koja danas dominira u svim aktivnostima i s ponosom kažemo da se igra na svim kontinentima. Nogomet je prerastao granice sportske igre o kojoj smo dugo govorili kao jednom društvenom elementu. Danas sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je to jedna aktivnost od iznimnog značaja i svima nama je to na ponos ne samo u velikim zemljama nego i u zemljama puput Hrvatske pa budimo zahvalni svim onima koji su klub i klubove osnovali i dalje razvijali. Često nam, kad dođemo igrati u inozemstvo, kažu da smo mi pravi ambasadori Republike Hrvatske što sa zadovoljstvom prihvaćamo – istaknuo je.

Zvuci klape Ragusavecchia obogatili su svečanost, a na pozornici se mogao čuti i vidjeti isječak povijesti nogometa u Dubrovniku.

– Vidimo da je sam nogomet datirao još i prije, iz doba Dubrovačke Republike, a ne znam postoji li grad u Hrvatskoj ili svijetu gdje na jednom spomeniku piše ‘ne udarajte loptom u zid’. I dalje se, hvala Bogu, udaralo loptom u zid i iz toga su nastajali vrsni sportaši koje je Dubrovnik iznjedrio, ne samo u nogometu nego i u svim ostalim sportovima. Jesmo li uvijek ispunjavali očekivanja? Nismo, ali i to je normalno, a uvijek može i mora bolje. Današnja sportska infrastruktura u Dubrovniku je, složit ćete se u lošem stanju. Ove godine započeli smo s velikom investicijom u Gospinom polju, uređenjem terena i ostalih sportskih sadržaja kako bi udovoljili pravilima 2. Hrvatske nogometne lige. Kako ulažemo u ostale sportove, moramo se osvrnuti i na stadion u Lapadu. Dugo smo razmišljali što i kako napraviti s njime. Bilo je ideja o prodaji i gradnji stadiona na drugoj lokaciji, ali ipak je on srce našeg grada i osjećaja vezanih za nogomet. Najavljujem da, nakon što završimo teren u Gospinom polju koji će biti gotov do kraja godine, od iduće godine krećemo u projektiranje i redizajn lapadskog stadiona i nadam se da ćemo do 2021. godine krenuti u njegovu obnovu – zaključio je gradonačelnik Mato Franković uz glasnu podršku publike.

Svečanosti je uslijedila dodjela zahvalnica, priznanja i povelja svima koji su GOŠK učinili klubom koji je on danas, a program 100. rođendana kluba nastavlja se i kroz tjedan raznim utakmicama.

Pročitajte još

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist

Vatreni svladali Egipat u Kairu i osvojili ACUD Cup

Dulist