Sport

GOŠK-DUBROVNIK 1919 Stogodišnjak, koji to nije?

GOŠK-DUBROVNIK 1919 Stogodišnjak, koji to nije?

NK GOŠK-DubrovniK 1919 jedan je od ovogodišnjih laureata nagrade Grada Dubrovnika.

Lijepo je bilo vidjeti najstarijeg bivšeg predsjednika kluba Nina Obradovića koji je u pratnji najboljeg strijelca u povijesti kluba Mija Jerkovića i današnjeg kapetana Dalibora Kristića iz ruku gradskih vijećnika primio povelju Grada. Sama povijest dubrovačkih nogometnih klubova seže u daleku 1919. godinu. Tada od Olimpije i Balkana nastaje NK Dubrovnik, a od ŠK Plamen nastaje NK GOŠK (Gruški Omladinski Športski Klub).

No to je bilo nešto kasnije, 1922. Današnji NK GOŠK-Dubrovnik 1919. pravni je slijednik NK GOŠK-a i NK Dubrovnika pa se samim time ‘podrazumijeva’ da je godina osnutka ona od prije ravno stotinu godina, s čime se diče i u samom nazivu kluba. Najsjajnije razdoblje dubrovačkog nogometa smatra se ono 80-tih godina prošlog stoljeća kada je od NK GOŠK i NK Dubrovnik nastao NK GOŠK-Jug (1979.) koji je čitavo jedno desetljeće vodio važnu ulogu u tadašnjoj 2. nogometnoj ligi. Iz tog vremena pamtimo veliko rivalstvo između GOŠK-Juga i Leotara iz Trebinja. Raspadom bivše Jugoslavije klub postaje članom prve Hrvatske nogometne lige, a u prvoj sezoni novoosnovane HNL, klub se suočava s velikim tehničkim problemima održavanja domaćih utakmica zbog srbo-crnogorske agresije na Grad. Ne samo radi nemogućnosti igranja na svom stadionu već i zbog pozicije na tablici, (jer prvih devet kola nije osvojio ni boda) na klupu se dovodi strateg Luka Bonačić.

Dolaskom novog trenera u klubu nastaje pozitivna atmosfera koja rezultira nizom uzastopnih neriješenih rezultata te klub zbog odlične ‘obrane’ održava prvoligaški status. Uz uspone i padove natječe se u prestižnoj HNL još tri sezone. Od tada u klubu se mijenjaju uprave i treneri, a klub prate brojni problemi, financijski i organizacijski. Igrački kadar se osipa te iz godine u godinu pada u niži rang natjecanja. Sve do 2. Županijske nogometne lige. U zadnje vrijeme klub je predmetom brojnih političkih ‘igrica’ i prepucavanja, ponajviše zbog dosad nerealizirane izgradnje i/ili uređenja adekvatnog nogometnog igrališta. Ipak, klub je voljom nekolicine nogometnih entuzijasta uspio opstati na lokalnoj sceni, a zadnji put se fuzirao 2015. godine, kada od NK GOŠK i HNK Dubrovnika 1919 nastaje NK GOŠK Dubrovnik 1919. Pod tim imenom nastupa u 3. HNL Jug kao jedan od najdugovječnijih nogometnih kolektiva. Rijetko se tko može podičiti ‘neprekidnim’ stogodišnjim radom na ovim prostorima.

Fuzije i razdvajanja dubrovačkih klubova

1919. iz NK Olimpije – NK Balkana nastao HNK Dubrovnik
1919. osnovan ŠK Plamen
1922. iz NK Dubrovnika nastao NK Jug. Prva službena utakmica odigrana je protiv Groma iz Grude
1922. ŠK Plamen preimenovan u NK GOŠK
1928. gasi se NK Dubrovnik
1945. obnovljen je NK Jug
1951. NK Jug se spaja s klubovima osnovanim
1950. Borac i Željezničar i mijenja ime u NK Dubrovnik
1978. NK Dubrovnik mijenja ime opet u NK Jug
1979. nastaje NK GOŠK-Jug fuzijom NK GOŠK i NK Jug
1992. mijenja ime u HNK Dubrovnik
1992.–1998. GOŠK nije aktivan
1997. NK GOŠK mijenja ime u GOŠK 1919.
1998. osnovan novi klub imena GOŠK, NK Dubrovnik zbog financijskih problema odlazi u stečaj
2004. GOŠK 1919. proglašava stečaj, reformira se u HNK Dubrovnik 1919.
2016. osnovan novi klub NK GOŠKDubrovnik 1919. kao pravni slijednik Plamena, GOŠK-a, GOŠK-Juga, Juga, Dubrovnika, NK Dubrovnika u stečaju i HNK Dubrovnika 1919. NK GOŠK-Dubrovnik 1919, danas nastupa u 3. HNL Jug

HNK Dubrovnik

Prva utakmica u 1. HNL odigrana je 1. studenog 1992. protiv Segeste 1:0. Prvi pogodak postigao je Jure Ereš. HNK Dubrovnik je igrao u sastavu: Božidar Butigan, Milan Petrović, Nikša Skokandić, Mirsad Kurtović, Damir Borovac, Antonio Bagoje, Igor Musa, Ivica Klarić, Mirsad Dilberović, Jakša Kolić i Jure Ereš.

Broketa, Petrović, Spahić…

Božo Broketa – branič i najpoznatiji igrač s ovih prostora, igrač Hajduka,Goška, Limburga i Ajaxa. Na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu okitio se srebrenom medaljom te s jugoslavenskom reprezentacijom 1950. nastupao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kao igrač i trener u Ajaxu nakon završetka karijere vraća se u rodni Dubrovnik. Danas se njegovo ime nosi NK Škola nogometa Božo Broketa.

Mario Bonić – napadač ponikao u dubrovačkom nogometnom klubu Gošk te kasnije prelazi u Dinamo Salzburg. Igra i za neke od grčkih klubova gdje i danas obavlja funkciju skauta.

Marinko Kurtela – obrambeni igrač ponikao u dubrovačkom nogometnom klubu te poslije igrao za prvoligaše Hajduk i Dinamo, član je šampionske generacije Dinama iz 1982. (prvaci bivše Jugoslavije).

Milan Petrović – lijevi bočni igrao 80-ih godina za HNK GOŠK-Jug kad je prešao u Hajduk

Darko Miladin – zadnji vezni igrač Hajduka devedesetih godina.

Zvonimir Deranja – Od Slavena s Grude ovaj je igrač preko GOŠK-a došao do prve Hajdukove jedanestorke.

Ahmet Brković – napadač koji se preko Dubrovnika i Varteksa probio sve do engleske 2. lige (Champion Ship) od Leyton Orienta do Lotton Towna do Milwalla. On je hrvatski igrač s najdugovječnijim radnim stažem na Otoku.

Srđan Andrić – bio u mlađim kategorijama HNK Dubrovnika, a poslije postao kapetan Hajduka iz Splita te prvotimac grčkog Panathinaikosa.

Srđan Lakić – bivši mladi hrvatski reprezentativac bio je junior Hajduka, igrao je za Herthu, Kaiserlautern, Wolsburg, Hoffenheim, Frankfurt.

Emir Spahić – prvotimac Seville, HSV-a, Bayer Leverkusena te reprezentativac i kapetan reprezentacije BiH.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 6. veljače 2019.

Pročitajte još

PREDSTAVLJEN NOVI DRES VATRENIH Modrić: ‘Uvijek se iznova obradujem novoj garnituri’

Dulist

‘PING PONG’ LIGA Marinkolor prvak sezone, Marko Venier najuspješniji igrač

Dulist

Jedanaest titula državnih prvaka i čak 45 medalja za Taekwondo klub Shark!

Dulist