Zanimljivosti

Gorivo poskupilo sedmi tjedan zaredom!

Cijene naftnih derivata u utorak su porasle sedmi tjedan zaredom. Cijena litre Eurosupera 95 porasla je 14 lipa kod velike većine kompanija, navodi Liderpress.hr.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info Petrol za sada nije mijenjao cijene. Litra Eurosupera 95 sada se prodaje između 9,69 i 9,71 kunu. U posljednjih sedam tjedana Eurosuper 95 skočio je ukupno 1,17 kuna, zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara poskupio ukupno gotovo 59 kuna. Cijena litre Eurodizela poskupila je minimalno, jednu lipu. U posljednjih sedam tjedana Eurodizel je skočio ukupno 97 lipa, zbog čega je spremnik od 50 litara 48,5 kuna skuplji.

Na žalost vozača koji koriste autoplin, ta vrsta goriva opet je drastično poskupila. U utorak je poskupila čak 27 lipa i sada se prodaje po cijeni između 4,61 i 4,91 kunu. U ovom valu poskupljenja, cijena litre autoplina skočila je ukupno 1,38 kuna zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 69 kuna.

Inače, od početka godine cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su oko 23 posto (iako te cijene nisu važne za određivanje cijena goriva u Hrvatskoj, ipak pokazuju trend), dok je istodobno dolar ojačao u odnosu na kunu za oko 10 posto. Bazna cijena benzina (to je cijena umanjena za PDV i trošarine), porasla je oko 30 posto. Dakle, ako se uzmu svi spomenuti podaci i ako ne bude daljnjeg jačanja dolara i rasta cijena nafte u svijetu, cijene goriva u Hrvatskoj bi se mogle stabilizirati.

Pročitajte još

DIVNA GESTA GIMNAZIJALACA Pomogli mališanima u Boliviji, evo kako su im uzvratili

Dulist

FOTKA TJEDNA/SLUČAJNI SUSRET Je li ipak bolji golub u ruci?

Dulist

Marićevo ministarstvo prodaje građevinsko zemljište u Mokošici

Dulist