Zanimljivosti

Google odao počast tvorcu Profesora Baltazara

Internetska tražilica Google ovog je jutra osvanula s Hrvatima vrlo poznatim motivom crtanog lika profesora Baltazara i to na 82. obljetnicu rođenja autora tog lika Zlatka Grgića.

Naime, Grgić je rođen na današnji dan, 21. lipnja 1931. godine u Zagrebu. Premda je bio apsolvent prava i student novinarstva, Grgić je značajan trag ostavio u animaciji i karikaturi. Crtanim filmom bavio se od 1951., a samostalno je režirao od 1964. godine.

U Kanadi je korežirao film 'Lutka snova',  koji je nominiran za Oscara. Jedan je od vodećih autoradrugog naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma, a nagrađen je na brojnim međunarodnim festivalima.Umro je u Torontu , 4. listopada 1988. godine.

Upravo je serija crtića o popularnom i simpatičnom znanstveniku koji uz svojim izumima pomaže svojim sugrađanima u Baltazar-gradu i do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, u kojem je sudjelovalo više od dvadeset ljudi, među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Ime simpatičnom znanstveniku ipak nije dao Grgić, nego Pavao Štalter, scenarist animiranih filmova.

Crtić „Profesor Baltazar“ sniman je od 1967. do 1971. godine u Zagreb filmu, s 59 epizoda u trajanju od 5 do 10 minuta.

Pročitajte još

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

Dulist

Želite postati padobranac? Javite se Aeroklubu Nimbus!

Dulist

NE PROPUSTITE TJEDAN KARIJERA ‘Komu pripada budućnost?’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija