Natrag
17.2.2019 07:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Google odao počast tvorcu Profesora Baltazara

21.6.2013 @ 9:50 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Internetska tražilica Google ovog je jutra osvanula s Hrvatima vrlo poznatim motivom crtanog lika profesora Baltazara i to na 82. obljetnicu rođenja autora tog lika Zlatka Grgića.

Naime, Grgić je rođen na današnji dan, 21. lipnja 1931. godine u Zagrebu. Premda je bio apsolvent prava i student novinarstva, Grgić je značajan trag ostavio u animaciji i karikaturi. Crtanim filmom bavio se od 1951., a samostalno je režirao od 1964. godine.

U Kanadi je korežirao film 'Lutka snova',  koji je nominiran za Oscara. Jedan je od vodećih autoradrugog naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma, a nagrađen je na brojnim međunarodnim festivalima.Umro je u Torontu , 4. listopada 1988. godine.

Upravo je serija crtića o popularnom i simpatičnom znanstveniku koji uz svojim izumima pomaže svojim sugrađanima u Baltazar-gradu i do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, u kojem je sudjelovalo više od dvadeset ljudi, među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Ime simpatičnom znanstveniku ipak nije dao Grgić, nego Pavao Štalter, scenarist animiranih filmova.

Crtić „Profesor Baltazar“ sniman je od 1967. do 1971. godine u Zagreb filmu, s 59 epizoda u trajanju od 5 do 10 minuta.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana