Aktualno

GONG Zove se i nagovara birače

GONG Zove se i nagovara birače

Izborna nedjelja, na temelju dojava promatrača GONG-a i građana do 15:30 sati, protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore. Za sada je GONG-u prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.

Iz Dubrovnika nisu stigle neke značajnije prijave nepravilnosti. 

Najčešće primjedbe građana i promatrača odnose na:
– zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore (HDZ u Murteru, Slavonskom Brodu i Šibeniku, SDP u Zagrebu i Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSU-a Ivo Baldasar u Splitu, kandidat Ivica Perhoč SDP-HSU-MDS-a u Čakovcu, kandidat SDP-HSS-HSLS-SU Vedran Babić u Donjoj Kovačici i Orlovcu, HDSSB u Osijeku, kandidat HSLS-DPS-SDP-a Ivica Vrkić u Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSLS-a Ante Županović u Šibeniku, kandidat HDZ-a Stjepan Fosić u Molvama)
– promidžba u neposrednoj blizini biračkog mjesta (HDZ u Kraljevcu na Sutli)
– nuđenje prijevoza građana do biračkog mjesta (SDP u Sisku, Plaškom, Zagrebu i Splitu, HDSSB u Bilju, HSPAS u Sisku)
– dovođenje birača na glasanje od strane kandidata (Popovača, Ivanić Grad, Sisak i Galdovo)
– nagovaranja birača za koga glasati (Staro Petrovo Selo, Zagreb)
– okupljanja kandidata (kandidat HNS-HSS-a Ervin Vičević u Selnici)
– slanje sms poruka (HDZ u Labinu, Puli, Petrinji i Splitu; SDP u Donjoj Dubravi, kandidat SDP-a Rajko Ostojić u Zagrebu, kandidat Ivo Žinić HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji)
– zvanje birača (SDP u Trnovcu Bartolovečkom, HDSSB u Belišću)
– promidžbu na Facebooku (Akcija mladih u Delnicama, HDZ u Ivanić Gradu, kandidat HDZ-HSS-a Ernest Forjan u Koprivnici)
– promidžbu lecima (HDZ u Svetoj Nedelji, kandidat Vjekoslav Ivanišević u Splitu, SDP u Sisku, Šibenik, HDZ u Petrinji, kandidat HSLS-HSS-SDP-BDSH-a Tomislav Paunović u Hrvatskoj Kostajnici)
– promidžbu na reklamnim panoima (HDZ u Zaprešiću)
– promidžba na misi (Đurđenovci)

Slijedom dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, kao što je vođenje neslužbenih evidencija birača koji su izašli na glasanje (Zadar), dojavljivanje strankama (Trilj), razgovor kandidata s biračkim odborom (Prozor Donji) te glasanje birača u ime drugih (Bošnjaci), GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske. Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom gong@gong.hr, telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da pozivamo sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, tako da GONG podsjeća građane da i njima dojavljuju nepravilnosti.
 

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist