Politika

GONG: Zbog pisama Vlahušiću prijeti zatvor!

GONG: Zbog pisama Vlahušiću prijeti zatvor!

Predizborna priča kako je Andro Vlahušić zlouporabio osobne podatke svojih pacijenata kako bi im poslao pismo s pozivom da ga na izborima podrže došla je konačno i do GONG-a, koji se danas javno oglasio o ovom slučaju.

Vlahušić je tim potezom, podsjećaju u GONG-u, prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon. A pismo je također u potpunoj suprotnosti i s Izbornim etičkim kodeksom u kojemu se izričito navodi da je upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene, protivna etici.

Premda se Kodeks iz nekog razloga odnosi samo na parlamentarne izbore, pa ispada da etika u drugim izbornim utrkama nije relevantna, valjda bi nešto trebala značiti liječnička etika, a svojedobno je i sam Vlahušić, inače i bivši ministar zdravstva, upozoravao da se 'mora zaštititi pacijente'.

Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore oko toga hoće li tražiti Vlahušićevo očitovanje i hoće li biti i kakvih sankcija jer riječ je o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak 146. Kaznenog zakona u kojemu piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će ako to kazneno djelo počini službena osoba u obavljanju svojih ovlasti, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kako smo već pisali, Vlahušića je već prijavila Kaznenom odjelu dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića, a isto mogu učiniti i svi oni građani koji smatraju da im je povrijeđena privatnost.

Što će učiniti ostale nadležne institucije, poput Gradskog izbornog povjerenstva u Dubrovniku, pitaju se u GONG-u, dodajući kako je nekim političarima očito sve dozvoljeno.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist