HrvatskaUrednički izbor

Gong: Šuica još treba razjasniti kako je stekla imovinu koja premašuje njena primanja

Gong: Šuica još treba razjasniti kako je stekla imovinu koja premašuje njena primanja

Dubravka Šuica cijelu je karijeru izgradila kao javna službenica, a podaci o tome kako je stekla imovinu koja znatno premašuje njezina primanja i dalje su nedostupni javnosti, navodi Gong.

Naime, ističu kako je Dubravka Šuica, buduća povjerenica Europske komisije (EK) za demografiju i demokraciju, prema imovinskim karticama objavljenima na stranicama Europskog parlamenta, cijelu karijeru izgradila na pozicijama javne službenice; kao profesorica, ravnateljica gimnazije, potom saborska zastupnica i gradonačelnica s primanjima od tisuću do pet tisuća eura bruto. U viši platni razred, do deset tisuća eura bruto, ušla je tek kao zastupnica u Europskom parlamentu (EP).

-Na pitanje kako je stekla imovinu koja znatno premašuje njezina primanja u javnoj službi Dubravka Šuica još uvijek nije jasno odgovorila. Tijekom sjednice saborskog odbora gdje joj je to pitanje postavljeno, pozvala se na imovinske kartice u arhivi Sabora gdje je, kako je objasnila, sve navedeno. Ti podaci, međutim, i dalje nisu objavljeni. Predložene povjerenike Europske komisije (EK), nakon što su predstavljeni resori koje će voditi, krajem mjeseca očekuje saslušanje na odborima Europskog parlamenta (EP) koje može dovesti i do povlačenja kandidature ili promijene portfelja. Koalicija europskih nevladinih organizacija AlterEU odlučila je prije toga organizirati hackathon s ciljem da o povjerenicima prikupi što više informacija dostupnih iz službenih, javnih izvora. Hackathonu u Brusselu iz Zagreba se pridružila i Gongova ekspertna skupina civilnih hakera Code for Croatia – navode iz Gonga te nastavljaju:

-Zašto je Šuica u Europskom parlamentu glasala protiv dvije rezolucije o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report, Zuber report) kao i protiv sankcioniranja Mađarske, a onda i Poljske – iako se kasnije predomislila i pridružila većini – zbog kršenja vladavine prava, moglo bi se pojaviti među pitanjima tijekom trosatnog saslušanja u parlamentarnom odboru koje će se prenositi uživo na stranici EP-a.

Na hackathonu su zato istražene i kompanije s kojima je Dubravka Šuica bila povezana i njihovo poslovanje zahvaljujući pregledu godišnjih financijskih izvješća na stranici mozaikveza.hr. Na povezanost Dubravke Šuice i tvrtke Dubrovnik riviera invest u čijem je nadzornom odboru bila članica upozorili su nas iz organizacije SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations). Dubrovnik riviera invest osnovalo je krajem 2005. godine 38 pravnih subjekata, među kojima i Grad Dubrovnik, s temeljnim kapitalom od milijun kuna i idejom da služi kao svojevrstan investicijski fond za privatizaciju još neprivatiziranih dubrovačkih hotela. Tvrtka je 2016. brisana iz sudskog registra, a nakon 2008., prema podacima iz financijskih izvještaja, nije imala poslovnih prihoda. Među osnivačima ove tvrtke spominju se i ugašena građevinska tvrtka Vulix, kao i OTP Dubrovnik koji su 2006. dobili gotovo pola milijuna kuna vrijedan posao preuređenja WC-a u gradskoj vijećnici, a kasnije i druge poslove na gradnji novih stambenih naselja u Dubrovniku za vrijeme Šuičinog mandata gradonačelnice.

Druga tvrtka s kojom je Šuica povezana i u sudskom registru navedena kao prokuristica od osnivanja 2006. godine jest Dube, za iznajmljivanje brodica i jahti. Tvrtku je osnovao suprug Stjepo Šuica i prema dostupnim financijskim izvještajima od 2008. godine, samo je u 2011. poslovala s dobitkom. Usprkos tomu, tvrtka je u 2009. godini dobila zajam od 1,7 milijuna kuna koji nije odobren od kreditnih institucija, točnije nema nikakvih podataka od koga je novac došao. Konkretno, tvrtka koja je 2008. imala ukupne prihode ispod 50 tisuća kuna, i gubitak poslovne godine u iznosu većem od 300 tisuća kuna, uspjela je dobiti zajam od gotovo dva milijuna kuna. Ne zna se niti od koga, niti pod kojim uvjetima – a uložila ga je, pokazuje bilanca, u nabavku dugotrajne imovine. Dube je nakon toga u 2010. uspjela smanjiti svoje gubitke, u 2011. čak nešto i zaraditi, da bi 2012. ponovo zaključila s gubitkom, koji je u 2013. narastao do milijun kuna. Ovaj dug je, sudeći prema podacima iz bilance, pokriven iz stavke dugotrajne imovine čija je vrijednost u 2012. iznosila 1,5 milijuna kuna, a u 2013. nula. Nakon 2013. tvrtka nije imala prihoda.

Imovinske kartice Dubravke Šuice tražili smo od Sabora koji je naš zahtjev zaprimio tek 9. rujna i pozvao se na rok od 15 dana propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama. Prema tome, odgovor možemo očekivati tek 24. rujna, u najboljem slučaju. Jer rok se može produlji na dodatnih 15 dana što je, također, legitimna mogućnost. Istovremeno, odbor EP-a za pravna pitanja do 26. rujna treba odlučiti o valjanosti imovinskih kartica svih kandidata – ističu iz Gonga.

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist