Aktualno

GONG: Referendum na dan lokalnih izbora

GONG: Referendum na dan lokalnih izbora

Povodom odluke Ministarstva uprave kako je referendumsko pitanje ispravno, a broj potpisa dovoljan za raspisivanje, priopćenjem se oglasila nestranačka udruga građana GONG. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“GONG čestita građanima i građankama Dubrovnika na uspješno poslanoj poruci vlastima da žele i mogu aktivno sudjelovati u odlučivanju.
 
Naime, nakon više od mjesec dana od zaprimanja potpisa prikupljenih radi raspisivanja lokalnog referenduma o izgradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ, Ministarstvo uprave danas je donijelo odluku kojom utvrđuje da je prijedlog za raspisivanje referenduma ispravan.
 
S obzirom da još uvijek nije promijenjen vrlo strogi Zakon o referendumu koji za valjanost odluka na lokalnim referendumima propisuje izlaznost od 50% + 1 glas svih upisanih birača, na lokalnim vlastima Grada Dubrovnika sada leži odgovornost organiziranja referenduma tako da osiguraju njegovu valjanost, posebno u kontekstu činjenice da se tijekom proljeća očekuje da građani ionako tri puta izađu na birališta.
 
Nadalje, s obzirom da je budućnost Srđa dugoročno strateško pitanje za Grad Dubrovnik, na njega su fokusirane izborne kampanje uoči prošlih i aktualnih lokalnih izbora, te stoga istovremenost kampanja za lokalne izbore i za referendum može doprinijeti kvalitetnijoj raspravi na temelju koje će građani moći donijeti informiranu odluku.
 
U tom kontekstu odgovornost leži i na svim političkim akterima i medijima da javnost informiraju točnim, potpunim i pravovremenim informacijama.
 
Zbog svega navedenog, GONG smatra da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga poziva Gradsko vijeće Grada Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013.

Istovremeno, GONG poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na inicijativu građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima."

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist