Aktualno

GONG: Referendum na dan lokalnih izbora

Povodom odluke Ministarstva uprave kako je referendumsko pitanje ispravno, a broj potpisa dovoljan za raspisivanje, priopćenjem se oglasila nestranačka udruga građana GONG. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“GONG čestita građanima i građankama Dubrovnika na uspješno poslanoj poruci vlastima da žele i mogu aktivno sudjelovati u odlučivanju.
 
Naime, nakon više od mjesec dana od zaprimanja potpisa prikupljenih radi raspisivanja lokalnog referenduma o izgradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ, Ministarstvo uprave danas je donijelo odluku kojom utvrđuje da je prijedlog za raspisivanje referenduma ispravan.
 
S obzirom da još uvijek nije promijenjen vrlo strogi Zakon o referendumu koji za valjanost odluka na lokalnim referendumima propisuje izlaznost od 50% + 1 glas svih upisanih birača, na lokalnim vlastima Grada Dubrovnika sada leži odgovornost organiziranja referenduma tako da osiguraju njegovu valjanost, posebno u kontekstu činjenice da se tijekom proljeća očekuje da građani ionako tri puta izađu na birališta.
 
Nadalje, s obzirom da je budućnost Srđa dugoročno strateško pitanje za Grad Dubrovnik, na njega su fokusirane izborne kampanje uoči prošlih i aktualnih lokalnih izbora, te stoga istovremenost kampanja za lokalne izbore i za referendum može doprinijeti kvalitetnijoj raspravi na temelju koje će građani moći donijeti informiranu odluku.
 
U tom kontekstu odgovornost leži i na svim političkim akterima i medijima da javnost informiraju točnim, potpunim i pravovremenim informacijama.
 
Zbog svega navedenog, GONG smatra da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga poziva Gradsko vijeće Grada Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013.

Istovremeno, GONG poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na inicijativu građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima."

Pročitajte još

Nuncijata dobila butigu, promet će se ‘rješavati’ obećanjima za izbore

Dulist

KRISTIĆ O SLUČAJU PEYTON Gradska uprava godinama skriva činjenice i pere ruke

Dulist

Od Duboke ljute do Plata za 25 minuta, zašto policija ne regulira promet?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija