Aktualno

GONG poziva: Izađite na referendum

GONG poziva: Izađite na referendum

Hrvatski birači sutra će se na referendumu izjasniti jesu li za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Povodom referenduma GONG poziva građane da izađu na birališta i ostvare svoje pravo glasa.

Apeliraju i na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi u nedjelju da im osiguraju slobodno vrijeme za ostvarivanja njihovog biračkog prava.
GONG poziva nadležna povjerenstva za provedbu referenduma, istaknuto je u priopćenju na GONG-ovoj internetskoj stranici, da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. Sjedišta Povjerenstava za provedbu državnog referenduma dostupna su na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (www.izbori.hr).

U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati. Popis osoba ovlaštenih za vođenje popisa birača nalazi se na internetskim stranicama Ministarstva uprave (www.uprava.hr/default.aspx?id=614).

Iako referendumska šutnja nije propisana, obvezatna uputa DIP-a zabranjuje kampanju u krugu od 50 m od biračkog mjesta.
– Pozivamo sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju. 300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređeno je na 253 glasačka mjesta te organizirano u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj (nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu).

Oni će dojaviti rezultate glasanja s glasačkih mjesta odabranih na temelju uzorka u skladu s međunarodno priznatom i prakticiranom PVT metodologijom (parallel vote tabulation) što u prijevodu znači paralelno prikupljanje i obrada glasova.

Napominjemo da će, sukladno najavama Državnog izbornog povjerenstva, na glasačkim mjestima biti i oko 1300 promatrača akreditiranih od strane drugih udruga i političkih stranaka – navodi se u priopćenju GONG-a.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist