Politika

GONG: Izbori bez većih nepravilnosti

GONG: Izbori bez većih nepravilnosti

Izborni dan do 11 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima tijekom prvih izbora za Europski parlament.

Sudeći prema malobrojnim pozivima građana, koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača, izborni dan prolazi bez ozbiljnijih dojava o izbornim nepravilnostima, priopćeno je iz GONG-a.

Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatraju se izbornom promidžbom, odnosno kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje danas do 19 sati.

Temeljem dojave građana da u Zagrebu pojedini članovi biračkih odbora predloženi od strane HDZ-a vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da je zadaća biračkih odbora provedba glasanja na biračkim mjestima te osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja.

Članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima i uputama Državnog izbornog povjerenstva, a nikako druge zadaće koje su dobili od svojih političkih stranaka. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može u konačnici otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je kazneno djelo propisano Kaznenim zakonom.

U priopćenju se napominje da na ovim izborima nema GONG-ovih promatrača jer će, zbog ograničenih kapaciteta i procjene rizika, svoje promatrače usmjeriti prema lokalnim izborima u svibnju.

GONG podsjeća birače da se informiraju kako izgledaju primjeri valjanih listića. Također, premda je pozivanje građana da izađu na izbore pozitivno, GONG poziva vjerske službenike da se suzdrže od javnog iznošenja vlastitih političkih preferencija tijekom misnih slavlja jer se to može smatrati utjecajem na slobodan izbor političkih predstavnika. GONG podsjeća birače s prebivalištem u Hrvatskoj koji nisu upisani u popis birača jer im je istekla osobna iskaznica, da moći glasati uz potvrdu koju mogu izvaditi u svom uredu za opću upravu. Upute mogu naći na internetskoj stranici Ministarstva uprave i na biračkim mjestima.

Što se tiče glasanja u inozemstvu, GONG podsjeća birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali za glasanje, da će moći ostvariti svoje biračko pravo na biračkom mjestu gdje će dobiti potvrdu za glasanje.

GONG zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima na e-mail gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te na Facebooku i Twitteru.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist