Aktualno

Golf je samo paravan?

Golf je samo paravan?

Projekti Ombla i Plomin 3 intenzivno se zagovaraju od strane Vlade upravo zbog činjenice kako Hrvatska uvozi struju unatoč velikim prirodni potencijalima.

Ulaskom u Europsku uniju energetska slika Hrvatske radikalno bi se mogla promijeniti. Ne zbog promjene svijesti i ambicija “domaće energetske pameti”, nego zbog – prisile, piše Slobodna Dalmacija.

 Kad postanemo punopravna članica EU-a obvezivat će nas Europska energetska povelja koja kaže da sve članice svoje potencijale stavljaju na raspolaganje drugim državama, ali po tržišnim uvjetima.

Tako ćemo sve raspoložive energetske potencijale morati staviti u funkciju, piše Slobodna Dalmacija, jer imperativ je smanjiti uvoz energenta iz Rusije. A upravo je najveći izvor električne energije Ombla ili Srđ.

Slobodna također doznaje kako su se podzemna miniranja na području brda Srđ iznad Dubrovnika izvodila kako bi se stabiliziralo tlo i time pripremilo za gradnju podzemne hidroelektrane daleko većeg kapaciteta od onoga predviđenog na Ombli.

 Radila bi se na granici Hrvatske i BiH, na području dubrovačkog zaleđa gdje postoje prirodna podzemna jezera akumulacije s ulazima Vlaštica i Zaplanik, koja su istraživana i snimana od pripadnika njemačkog kontingenta UNPROFOR-a ratnih 90-ih godina.

S Vlaštice bi se skupljala bi ogromna količina vode i usmjeravala zajedno s onom prikupljenom u Popovom i Gackom polju na buduću elektranu, potencijalne snage čak 2 gigavata.

Golf je samo paravan?
Za ovakav mega-projekt postoje zainteresirani strani investitori koji već duže vrijeme provode istraživanja na širem području. Karte geološkog presjeka tog područja koja isključivo služe projektantima hidroelektrana i nemaju druge primjene datiraju još iz Drugoga svjetskog rata, kada su se obavljala istraživanja na dubrovačkom području.

Istraživanja u zaleđu Dubrovnika provedena su ponovno tijekom Domovinskog rata, a radili su ih uglavnom njemački inženjeri pod krinkom UNPROFOR-a i došli do spoznaje da je idealna lokacija za buduću hidroelektranu Ombla ili Srđ. Iako se radi o seizmički aktivnom području, ono je ipak stabilnije od drugih lokaliteta.

Golf na Srđu, tako je samo paravan za vrlo profitabilnu podzemnu centralu u dubinama brda, navodi Slobodna. Radi se doista o megaelektrani ogromne snage, malih proizvodnih troškova i  jeftine struje.

Umjesto Omble, dakle, moguća je gradnja daleko veće hidroelektrane pod Srđem. Od Omble se odustalo, uvjeravaju nas, jer bi miniranje na tom dijelu moglo dovesti do pomjeranja piritne kape i osloboditi uran, što bi izazvalo radijaciju i uništilo najpotentniji dio nacionalne turističke ponude.
HEP nije odgovorio na upit Slobodne Dalmacije o realnosti ove priče.
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist