Aktualno

Gojun: Uvjeren sam da Memed i Šimac Bonačić neće podržati Vlahušića, a ako se ogluše…

Mladen Gojun

Ne možemo podržati Proračun za 2015. godinu jer je nerealan, a u prvom redu se ne slažemo s kreditnim zaduženjem u iznosu od 40 milijuna kunu za Javnu garažu Dubrovnik, rekao je danas predsjednik dubrovačkog SDP-a Mladen Gojun.
Podsjetimo, odluku o nepodržavanju proračuna Gradski odbor te stranke donio je u ponedjeljak navečer, a na današnjoj konferenciji za novinare Gojun je pojasnio njihove razloge za uskraćivanje podrške.
”Ne možemo prihvatiti 40 milijuna kredita za Javnu garažu jer bez obzira na tvrdnje gradonačelnika Andra Vlahušića kako će se takvom jednokratnom isplatom Grad riješiti svih daljnjih obveza, nigdje se u tripartitnom ugovoru između Grada, PBZ-a i MIDIA grupe koji će biti na sjednici Gradskog vijeća u petak, to ne može naći”, rekao je Gojun te dodao kako se nigdje ne spominje tvrtka Ragusa parking u kojoj Grad Dubrovnik ima vlasniščki udio, a koja je trenutno u stečaju zbog dugova garaže.
”Ja bi bio sretan da se iz ovog novog Sporazuma vidi da su ništavni svi prethodni ugovori. Onda ne bi ništa bilo sporno, svi bi im pristali na to”, istaknuo je predsjednik dubrovačkog SDP-a.
Inače, Javna garaža u Dubrovniku izgrađena je prije sedam godina, a zbog javno-privatnog partnerstva koje je s MIDIA grupom sklopila bivša dubrovačka gradonačelnika Dubravka Šuica, protiv nje su podizane i kaznene prijave koje je DORH u konačnici odbacio. Tadašnja oporba, a današnja vlast zamjerila joj je brojne propuste u sklapanju tih ugovora te su je nekoliko puta prozivali za nanošenje višemilijunske štete Gradu. Prije nekoliko mjeseci pri HGK pokrenut je arbitražni postupak u kojem Midia grupa potražuje od Grada Dubrovnika 261 milijun kuna, a prema tvrdnjama gradonačelnika Vlahušića u konačnici je postignuta nagodba vrijedna 40 milijuna kuna, koju naravno mora potvrditi i odobriti Gradsko vijeće na sjednici u petak.
Vrijedi istaknuti i to da iako je odluka Gradskog odbora SDP-a u odnosu na Vlahušićev proračun negativna, ostaje veliko pitanje hoće li se njihovo dvoje vijećnika oglušiti na odluku stranke. Upitan hoće li vijećnici Božidar Memed i Tatjana Šimac Bonačić uopće doći na sjednicu, te kako komentira navode da će ako dođu suprotno odluci stranke vjerojatno dati potporu Vlahušiću, Gojun je odgovorio kako nema razloga vjerovati u to.
”Nemam informaciju da neće doći, a vjerujem da će postupati po odluci Gradskog odbora”, odgovorio je Gojun te dodao da će tek u slučaju da se ogluše na odluku stranke razmišljati što i kako napraviti.
Predsjednik dubrovačkog SDP-a je odgovorio i kako nije točno da se vrši pritisak na njega da promijeni odluku Gradskog odbora od strane premijera Zorana Milanovića, za kojeg se gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u nekoliko navrata hvalio kako su u prijateljskim odnosima, te ustvrdio kako nisu točni Vlahušićevi navodi kako će ‘Grad propasti, a zaposlenici poći na minimalac ako se ne usvoji proračun’.
Inače, još uvijek je neizvjesno hoće li gradonačelnik Vlahušić na sjednici u petak skupiti potrebnih 13 ruku za usvajanje proračuna, a ukoliko se financijski plan za 2015. godinu ne usvoji na Gradskom vijeću najkasnije do 31. prosinca pokreće se procedura za prijevremene izbore. Vrijedi napomenuti i kako će na sutrašnjoj konferenciji za novinare svoju odluku o tome hoće li dati potporu Proračunu za 2015. godinu teškom 437 milijuna kuna, obznanit će koalicija HDZ-HSP AS.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist