Zanimljivosti

Godišnjica oslobađajuće presude generalima

Godišnjica oslobađajuće presude generalima

Prošlo je točno godinu dana od dana oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Podsjetimo, protiv njih je, zbog sumnje da su jedinice pod njihovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom operacije Oluja, Haaški sud podigao optužnice. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. godine proglašeni su krivima za udruženi zločinački pothvat. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markač dobio 18 godina zatvora.

Potom je 16. studenog 2012. godine Žalbeno vijeće Haškog suda, nakon razmatranja prvostupanjske presude, generale Gotovinu i Markača oslobodio svih optužbi te su pušteni na slobodu drugostupanjskom, pravomoćnom presudom kojom je prvostupanjska osuđujuća presuda okarakterizirana kao nerazumna.

Gotovina i Markač isti su dan napustili Nizozemsku i zrakoplovom stigli u Hrvatsku, a na Trgu bana Josipa Jelačića organiziran im je veliki doček. Također, nakon što se vijest o oslobođenju pronijela Hrvatskom, građani su s oduševljenjem izašli proslaviti na gradskim trgovima u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i svim gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

Podsjetimo, general Ante Gotovina 28. siječnja ove godine odlukom Gradskog vijeća proglašen je počasnim građaninom grada Dubrovnika.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist