Vaše vijesti

GODIŠNJI ZBOR Domobrani iz Stona uputili zahtjev Vladi RH

GODIŠNJI ZBOR Domobrani iz Stona uputili zahtjev Vladi RH

Nakon triju hodočašća ‘Stepinčevo, Rim i Korčula 2018.’, proteklog su vikenda članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik održali svoj godišnji Zbor u Stonu, u novoobnovljenoj tvrđavi Svetog Jeronima, u Kapetanovoj kući, zvanog Kaštio.

Inače, obilazak i posjeta značajnih dijelova Županije za domobrane je postala tradicija. Započelo se posjetom otočiću Svete Marije 2010. na Mljetu, a nastavilo 2011. u tvrđavi Imperijal na Srđu, Mljet 2012., pa ex kino Gruž 2013., zatim Konavle i obilazak Sokol Grada 2014., posjeta otočiću Supetar 2015., Općini Ravno u RBiH 2016., dok se prošle 2017. godine posjetila Dolina Neretve! Tijekom posjeta Stonu članovima Udruge dobrodošlicu je zaželio župnik don Miljenko Babajić, koji je domobrane upoznao s poviješću nastanka i vrijednim eksponatima pronađenim i pohranjenim u Lapidariju.

Uslijedio je obilazak Stonskih zidina, uz obveznu zajedničku sliku domobrana na tvrđavi Stoviš. Nakon toga održan je Godišnji Zbor kojem je nazočilo 75 članova s pravom glasa. Uz Izvješća o radu i financijskog izvješća, prihvaćen je plan i program rada za tekuću godinu, a još jednom je naglašen veliki doprinos domobrana glede razotkrivanja brojnih likvidacija nedužnih žitelja hrvatskog juga. Svekoliko djelovanje udruge obilježila iskapanja na stratištima Daksa, Jakljan i Slano, kada je nakon 68 godina potpune šutnje rasvijetljena misterija o nestalim hrvatskim i njemačkim vojnicima i civilima sa šireg dubrovačkog područja, koji su ubijeni nakon završetka II svjetskog rata. Pa iako je neprijeporno utvrđeno počinjenje zločina najviše smeta neučinkovitost hrvatskog pravosuđa, koje unatoč podignutim kaznenim prijavama kod ODO Dubrovnik nije pokrenut postupak protiv znanih nalogodavaca i izvršitelja.

Inače, dosad su ekshumirane 272 žrtve komunizma: na Daksi 54-ero viđenijih Dubrovčana, na Jakljanu 214-ero hrvatskih i njemačkih zarobljenika i civila, te u Slanome su iskopani ostatci 4-ero mještana, ubijenih od lokalnih komunističkih aktivista. Prošle godine organizirano je hodočašće „Banovina-Slavonija 2017.“, uz posjet Sisku, Jasenovcu, Vukovaru, Osijeku, Gospiću i CHM na Udbini. Dubrovčani su se poklonili 1.600 žrtava totalitarnog komunističkog režima kod Crnog Potoka u Našicama, ubijenim na Križnom putu. Predstavnici Udruge nazočili su također na brojnim komemoracijama u prigodi obilježavanja svih obljetnica iz I i II Domovinskog rata, te na stratištima: Orsula i Daksa, Srđ i Osojnik, Boninovo i Domobransko groblje, Jakljan i Slano, Vjetreni mlin, Trnova i Konavle (Gabrile, Čilipi i Bani). Već tradicionalno početkom svake kalendarske godine u crkvi Svetog Vlaha služila se Sveta Misa zadušnica za domobrane od prvog spomena njenog imena do današnjih dana.

Na kraju je upućen snažan zahtjev Vladi i Saboru RH za zaštitom hrvatskih državljana koji i dalje čekaju suđenje u austrijskom zatvoru, nakon uhićenja tijekom komemoracije na Bleiburškom polju, dana 12. svibnja og.
Članovi Udruge Hrvatski domobran iz Dubrovnika zahtijevaju od Vlade i Sabora RH snažnu pravnu potporu u zaštiti šest hrvatskih državljana pritvorenim u Klagenfurtu, na suđenju zakazanom za 28. lipnja og., kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne. Zatvoreni su: dr. Ivan Dujmović (80 god.), Vilim Trpčić (25 god.), Anđelko Bosančić (67 god.), A. Ć. (29 god.), Mijo Maroševac (50 god.) i Saša Pavičić (53 god.). Naime, austrijska policija u Koruškoj ove je godine u suradnji s policijom iz RH angažirala do sada nezapamćene sigurnosne mjere kako bi se obračunala s ‘nepočudnim’ sudionicima komemoracije na Bleiburgu. Takve mjere osiguranja nisu nezabilježene još od 1952. godine i početka hodočašćenja nevinim žrtvama komunističkog genocida, nad kolonama smrti hrvatskih izbjeglica na Bleiburškom polju i Križnom putu, koje su uvijek dosada prolazile bez bilo kakvih incidenata s hrvatske strane. Stoga smatramo kako je to napad na dostojanstvo svakog Hrvata, napad na Katoličku Crkvu, ali i državne institucije RH i Sabor, koji je ujedno i pokrovitelj komemoracije žrtvama Bleiburga. Tražimo od Vlade RH davanje svekolike pravne potpore uhićenicima, hodočasnicima i štovateljima nevinih žrtava Bleiburga i Križnog puta. Jer ne zaboravite, riječ je o zločinu bez presedana u svekolikoj hrvatskoj povijesti.

Hrvatski domobran Dubrovnik

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist